http://pdp.rs.ba/petrovic-na-konferenciji-udruzenja-javnih-komunikatora-jugoistocne-evrope-u-berlinu/

Ања Петровић, програм менаџер Политичке академије и члан Тима за медије ПДП-а на позив Европске комисије и Медија програма Фондације Конрад Аденауер присуствовала је у Берлину петој годишњој конференцији Удружења јавних комуникатора југоисточне Европе (SEECOM) на тему јавног дијалога у Европи и повезивања ЕУ са грађанима и сусједством.

Једна од тема конференције била је и изазови у комуникацији између ЕУ и земаља Балкана на којој су, између осталих, панелисти били и министарка за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић и министар европских послова Црне Горе Александар Андрија Пејовић.

Министарка Јоксимовић изразила је жаљење што није била у прилици да присуствује 8. програмском Сабору и 18. рођендану ПДП-а, али су је колеге из Српске напредне странке информисале о успјешном Сабору и програму Обнова Српске, те је и овом приликом честитала ПДП-у , сестринској странци са којом СНС дјелује у оквиру Европске народне партије.

Током конференције, Петровићева је имала прилику и да разговара са Дејвидом Мекалистером, предсједавајућим Комитета за иностране послове Европског парламента. Мекалистер је истакао његову личну, као и подршку Њемачке и ЕУ европским интеграцијама Босне и Херцеговине. Међутим, од БиХ се и даље очекује да спроводи реформе – смањи бирократију, бори се против криминала и корупције, те спроводи владавину права, управо оно на чему и ПДП инсистира. Мекалистер и Петровићева су поздравили изврсну сарадњу ПДП-а и Демохришћанске уније Њемачке (CDU), чији је члан и која је на септембарским изборима у Њемачкој поново однијела побједу и њиховој лидерки Ангели Меркел четврти канцеларски мандат. Такође, истакли су увјерење да ће сарадња двије странке временом постати још ближа и ефикаснија.

SEECOM конференција је била прилика и за разговоре са представницима амбасаде БиХ у Њемачкој, амбасаде Републике Србије, те истакнутим представницима међународних организација и медија из више европских држава.

SEECOM је међународно непрофитно удружење државних службеника за комуникацију из 13 земаља југоисточне Европе, основано 2013. године у Будви, чији је циљ афирмација највиших етичких и професионалних стандарда комуницирања у јавном сектору и доброг управљања, кроз професионалну размјену између службеника за комуникације у јавном сектору у југоисточној Европи.

Повезане вијести:

ПДП