http://pdp.rs.ba/pekiceva-i-crnadak-o-ulozi-zene-u-drustvu-i-politici/

Улога жене у друштву и политици у Републици Српској није афирмативана и жене морају да се изборе за бољи положај у свим сегментима живота, рекла је у Градишци, предсједница Форума жена Партије демократског прогреса, Мира Пекић.

На Конференцији Форума жена ПДП-а, која је крајем јула одржана у Градишци учествовало је 130 чаланица ПДП-а из цијеле Републике Српске, а усвојена су програмска начела за које је Пекићева навела да ће бити водиља за даљи рад чланица ПДП-а. „Програмска начела Форума жена ПДП-а, везана су за политичко ангажовање жена у овој партији и друштвеном животу, Закон о равноправности полова, сузбијање насиља над женама и дјецом, запошљавање жена и заштиту њихових права из радног односа те афирмацију породице и улогу жене у породици.“, навела је Пекићева и додала да ће Форум жена ПДП-а инситирати да у свим органима партије буде најмање тридесет одсто жена.

Генерални скретар ПДП-а Игор Црнадак, рекао је да је ПДП поносан на улогу жена у овој партији те да се нада да ће у наредном периоду имати још више чланица на кључним функцијама. Он је додао да ће на сабору Партије демократског прогреса, који ће бити одржан на јесен, жене добити значајна мјеста у самом врху партије „што ће бити потврда значајне улоге жена у политичком животу“. Црнадак је истакао да није задовољан бројем жена у ПДП-у које су постале одборнице на прошлим локалним изборима јер је међу одборницима ове партије само десет одсто жена. Руководство партије и Форум жена ПДП-а заједно ће радити да што више жена буде изабарано за одборнице на сљедећим локалним изборима, јер и партија и друштво од жена могу очекивати доста добрих ствари у политичком животу, нагласио је Црнадак.

Повезане вијести:

Leave a Comment