http://pdp.rs.ba/pdp-za-svaku-bebu-2-000-km/

Члан Савјета за пронаталитетну политику Партије демократског прогреса, Оливера Недић, рекла је да се конкретне мјере односе на финансијске издатке, као што су једнократна накнада за свако рођено дијете у износу од 2.000 КМ, увођење материнског додатка за четврто дијете у висини просјечне плате и матерински додатак на мјесечном нивоу за свако треће дијете у висини половине просјечне плате у Српкој.

„Да се испуни барем минимум када је ријеч о социјалној и дјечијој заштити, као и измјене закона у том домену које би обезбиједиле реализацију ових мјера. Требало би између 70 и 85 милиона КМ на годишњем нивоу, а то би се могло остварити праведнијом расподјелом тренутне потрошње“, рекла је Недићева на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Недићева је напоменула да је прошле године рођено 6.000 мање беба у односу на број умрлих, те истакла значај доношења конкретних системских мјера и рјешења с циљем демографске обнове.

Према њеним ријечима, програмске мјере односе се на подршке родитељству, усклађивање породичног и професионалног живота, интензивирању едукација грађана о значају демографских питања.

Недићева сматра потребним да се мјере и рјешења усмјере ка запошљавању, рјешавању јефтиније станоградње, те повезивању дијаспоре са матицом с циљем пружања помоћи за побољшање ситуације у овом погледу.

Она је напоменула да су мјере и програми за демографску обнову садржани и у документу Програм обнове Републике Српске, који није коначан већ се стално надограђује.

Члан Савјета Ненад Бабић сматра да је првенствено потребно на одржив начин стимулисати рађање дјетета, те повећати издвајања за ову област.

Бабић сматра веома важним да се помогне материнство да би мајке осјетиле подршку система и знале да су важан сегмент у друштву.

Он је указао и на потребу едукације адолесцената о репродуктивном здрављу, као и о заснивању и очувању породица.

Повезане вијести:

ПДП