http://pdp.rs.ba/pdp-za-povecanje-plata-ljekarima/

ПДП подржава захтјев Синдиката доктора медицине Републике Српске за повећање плата здравственим радницима у опсегу коефицијента од 7,5 за раднике са средњом стручном спремом до коефицијента 15,5 за доктора медицине специјалисту, саопштио је члан Предсједништва ПДП-а Милан Шврака.

Шврака је на данашњој конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да у Републици Српској од 2009. године није било повећања плата здравственим радницима, те да је исте године донесен Закон о платама радника у здравству којим је значајно смањен коефицијент и истовремено у основну плату урачунат топли оброк и регрес.

Он тврди да је најновијим Законом о платама запослених у здравству Републике Српске из 2017. године дошло до смањења примања по основу радног стажа, а што је додатно умањио плате здравствених радника.

Шврака је навео да су и многе здравствене установе у међувремену од 2009. године до данас посегле за додатним смањивањем коефицијената здравственим радницима тамо гдје су били најнижи да би то довело до додатног смањивања плата здравственим радницима.

„Постоје и проблеми са реализацијом колективног уговора, који је 2016. године потписан, а који никада није реализован у ставу који се односи на посебне отежане услове радника у здравственим установама чиме је онемогућено било какво повећање плата радника у здравству Републике Српске“
, истакао је Шврака.

Када је у питању рјешавање проблема у здравству Републике Српске, Шврака је рекао да је став ПДП-а да је неопходно под хитно растеретити здравствене установе њихових дуговања новим кредитним задужењима и одређеним рационализацијама које подразумијевају укључивање приватног сектора у већем обиму чиме би била смањена листа чекања у здравственим установама, те већој доступности нових лијекова и технологија.

„Потребно је урадити процјену учинка за медицинске услуге, јер без тога нема ефикасне здравствене заштите, те извршити оптимизацију процеса јавних набавки“, истакао је Шврака.

Шврака тврди да се социјални мир у Републици Српској „купује преко леђа здравствених радника“.

Он је рекао да је Фонд здравственог осигурања Републике Српске „пред издисајем“, јер због немогућности плаћања обавеза за здравствену заштиту није у стању да покрпи све оне неопходне рупе за финансирање здравства и ту мора да му помаже Влада Републике Српске.

Повезане вијести:

ПДП