http://pdp.rs.ba/pdp-trazimo-da-novac-od-ruskog-duga-ide-na-ozivljavanje-privrede/

Партија демократског прогреса (ПДП) поздравља потписивање указа премијера Руске Федерације Димитрија Медведова према којем ће Русија платити БиХ 125 милиона долара на име отплате дијела дуга Совјетског Савеза према СФРЈ, саопштено је из ове странке.

Према нацрту споразума између руске Владе и Савјета министара БиХ, Русија ће у року од 45 дана од дана ступања на снагу споразума пребацити ову суму Централној банци БиХ. БиХ се обавезала да ће у року од пет дана распоредити ова средства.

-Међутим, незадовољни смо што ће Влада Републике Српске 36,29 милиона долара, колико Република Српска добија од укупне суме, искористити за попуњавање рупа у буџету које је сама направила – наводе из ПДП-а

Очекују од Владе РС-а да овај новац усмјери у оживљавање привреде и отварање нових радних мјеста.

Говорећи о клириншком дугу, ентитетска премијерка Жељка Цвијановић је навела могућност да већ 8. јануара дође до потписивања споразума између надлежних представника БиХ и Русије.

Средства која ће РС добити по том основу биће усмјерена за измирење обавеза из ове године за пољоприврене произвођаче.

Цвијановић је потврдила да је Влада упутила Приједлог буџета за 2017. у којем је предвиђено 60 милиона КМ за пољопривреду, те додала да су нереална очекивања ратара да то буде 97 милиона.

Повезане вијести: