http://pdp.rs.ba/pdp-trazi-od-mup-a-pokretanje-istrage-zbog-predstavnistva-u-izraelu/

Клуб посланика Партије демократског прогреса у Народној скупштини Републике Српске упутио је данас питања министру унутрашњих послова РС Драгану Лукачу, у вези са наводима о афери Представништва РС у Израелу.

С обзиром на чињеницу да премијерка Републике Српске и Министарство за економске односе и регионалну сарадњу нису озбиљно схватили званичне наводе из Министарства спољних послова Израела, као ни питања из нашег посланичког клуба, нова питања смо упутили министру унутрашњих послова у којем тражимо испитивање ових навода који су Републику Српску довели у центар скандала.

У наставку је писмо које је данас из Клуба посланика ПДП прослијеђено министру Лукачу.

 

Министарство унутрашњих послова РС

н/р министра Драгана Лукача
Поштовани министре Лукач,
с обзиром на чињеницу да премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић није озбиљно схватила питања Клуба посланика ПДП у Народној скупштини Републике Српске упућена Влади РС у вези са случајем Представништва Републике Српске у Израелу, обраћамо се Вама директно имајући у виду Вашу надлежност, обавезу, али и ауторитет у области полицијских истрага.

Наиме, шеф Одјељења за Балкан у Министарству спољних послова Израела Дан Ориан потврдио је за БН телевизију у петак, 7. априла 2017. године, да Представништво Републике Српске у Јерусалиму не постоји већ двије године и да је пререгистровано у приватно предузеће којим руководи Арие Ливне. Арие Ливне је савјетник предсједника РС Милорада Додика и сенатор Републике Српске, али га Влада РС представља као шефа тог представништва, за које се редовно издваја новац из буџета Републике Српске.

Потврда из израелског Министарства спољних послова да ово представништво заправо не постоји је скандалозна и превише озбиљна да би се Влада РС бавила медијским препуцавањима и селекцијом информација. Ако сте гледали само извјештаје на Радио-телевизији Републике Српске, не чуди нас да нисте добили праву информацију, па Вас молимо да обратите пажњу на чињеницу да је Република Српска тренутно у центру скандала.

Имајући у виду чињеницу да су премијерка Цвијановић и Министарство за економске односе и регионалну сарадњу РС потпуно окренули питање које је Влади упутио Клуб посланика ПДП у НСРС и ставили га у сасвим други контекст, молимо Вас да употријебите свој ауторитет и одговорите на сљедећа питања:
Шта ће МУП Републике Српске да уради у вези са тврдњама израелског Министарства спољних послова о постојању Представништвa Републике Српске у Израелу?

Када ћете провјерити на чији рачун су у протекле двије године лијегале паре из буџета Републике Српске намијењене Представништву РС у Израелу?

Хоће ли и када МУП РС провјерити наводе у вези са овим случајемем?

Када ће јавност Републике Српске бити информисана о корацима из МУП РС у вези са случајем Представништва РС у Израелу?
Од Владе РС смо већ затражили одговоре на питања – шта ће урадити овим поводом, ко је крив за пљачку и обмањивање јавности Републике Српске, ко ће и када вратити новац у буџет Републике Српске, као и шта ће Министарство унутрашњих послова РС урадити у вези са објављеним наводима.

Добили смо неозбиљан одговор у медијима који не задовољава основне критеријуме и одговорности извршне власти. Одговор који је упућен није примјерен интересовању и озбиљним питањима представника законодавне власти у Републици Српској.
Подсјећамо Вас, такође, да се не ради о тврдњама било које политичке партије или њеног функционера, већ о тврдњама израелског Министарства спољних послова. Поштовани министре Лукач, молимо Вас да ово писмо схватите озбиљно.

С поштовањем,

Мирослав Брчкало

шеф Клуба посланика ПДП у НСРС

Повезане вијести:

ПДП РС