http://pdp.rs.ba/pdp-spreman-za-izbornu-godinu/

Бањалука, 27. децембра – Предсjeдништво Партије демократског прогреса разматрало је данас у Бањалуци стање у Републици Српској у протеклој години и закључило да је економска ситуација најтежа у послијератној историји Српске.

Настављена је негативна пракса задуживања у Републици Српској, док су изворни буџетски приходи годинама на истом нивоу, а нема нових инвестиција у реални сектор које би донијеле нова радна мјеста.

Предсједништво ПДП за овакво стање одговорном сматра владајућу коалицију, која великом галамом и свађама покушава да скрене пажњу са тешких економских и социјалних прилика, а истовремено Републику Српску води у даљу изолацију. Када је у питању усвајање Закона о акцизама и увођење нових намета народу, режим у Српској не преза чак ни од ад хок коалиција са странкама из ФБиХ, првенствено са СДА и ХДЗ, због чега ће поскупити гориво и животне намирнице.

Предсједништво је закључило да је Партија демократског прогреса испунила програм рада за 2017. годину и усвојило програм за нову, изборну годину. Закључено је да је ПДП у потпуности спремна за изборни процес, и са кључним кандидатима и ”Програмом обнове Републике Српске”.

ПДП-ов ”Програм обнове Републике Српске” већ је оцијењен у јавности као изузетан и квалитетан документ, који гарантује излазак из кризе. Детаљним рјешењима, за сваку област понаособ, објаснили смо како се зауставља економско пропадање Српске, како искоријенити проблем све присутнијег криминала и корупције, како зауставити даљи одлазак становништва и како да сачувамо живот у Републици Српској.

Предсједништво ПДП задовољно је радом наших представника у заједничким органима у 2017. години. Захваљујући њима, одбачен је захтјев за ревизијом пресуде по тужби БиХ против Србије пред Међународним судом правде у Хагу, појефтинили су лијекови, исказан је проактиван однос у спољној политици, заустављена свака врста страног интервенционизма, ниједна надлежност са Републике Српске није пренесена на БиХ и, укључујући и активности у вези са Даном Републике, сачувано достојанство и дигнитет Републике Српске.

Предсједништво ПДП очекује да и у овогодишњој прослави 9. јануара, Дана Републике, учествује и Трећи пјешадијски (Република Српска) пук ОСБиХ, који баштини тековине Војске Републике Српске и носи симбол Немањића.

Задовољни смо радом посланичког клуба ПДП у Народној скупштини РС, који је током године био посебно активан, подносио законске иницијативе, нудио рјешења, те јавности открио аферу непостојећег представништва Републике Српске у Израелу.

Посебно позитивном оцијењена је чињеница да је значајан број нових људи, посебно младих, током 2017. године у ПДП препознао политичку и покретачку снагу која ће поправити стање у Републици Српској у будућности.

Предсједништво ПДП опредијељено је за снажно заједничко дјеловање опозиције и очекује у наредним данима коначан договор у вези са заједничким кандидатима и заједничким програмским политикама.

 

ПДП