http://pdp.rs.ba/pdp-sds-traze-zakon-o-predsjedniku-srpske/

Замјеник шефа посланичког клуба ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Перица Бундало изјавио је да закон о избору и опозиву предсједника Српске још није усвојен иако је то уставна обавеза.

Он је данас на конференцији за медије навео да ће ПДП тражити да се у Програму рада парламента Српске планира усвајање овог закона већ у првом или другом кварталу 2017.године, а сами ће га предложити уколико то не ураде надлежни предстваници власти у Републици Српској.

Бундало је навео је да ће ова странка у Народној скупштини Републике Српске подржати укидање „бијелог хљеба“. Он тврди да су економска и финансијска ситуација у Српској веома лоше, што је, како каже, видљиво и из дуговања здравственог и пензионог система која износе 853 милиона КМ.

„Чињеница јесте да здравствене установе у Српској дугују више од 513 милиона КМ, а фондови 340 милиона КМ. Просјечна пензија у Републици Српској је најнижа у Европи и износи 342 КМ, што је недопустиво“, рекао је Бундало.

Он каже су дугови локалних заједница у Српској 303, а у Федерацији БиХ 61,5 милиона КМ. Бундало је додао да нису смањена пореска оптерећења рада, доприноси на рад, није укинута посебна републичка такса, урађена реформа јавних предузећа и здравственог сектора.

Он сматра да није примјерено што су у хитну скупштинску процесуру упућене измјене Закона о здравстевном осигурању и измјене Закона о полицији и унутрашњим пословима.

Предсједник СДС-а Вукота Говедарица поздравио је иницијативу ПДП-а, али и истакао да ово питање прије свега треба ријешити кроз један институционални оквир.

„Република Српска нема закон о предсједнику. Мислим да је првенствено потребно донијети закон о предсједнику, а онда у том закону дефинисати сва права и обавезе предсједника Републике Српске, ма ко год он био. Непостојање таквог закона је једна од аномалија друштва у којем живимо“, рекао је Говедарица на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Повезане вијести: