http://pdp.rs.ba/pdp-rekreativna-zona-za-plaketu-grada/

Предсједник Градског одбора ПДП-а и одборник у Скупштини Града Бањалука Зоран Талић упутио је Скупштини града, односно Комисији за награде и признања, приједлог да овогодишња Плакета града буде додијељена грађанској иницијативи „Рекреативна зона Бањалуке“

Подсјетимо, бањалучки активисти окупљени око идеје Иницијативе РЗ Бањалуке се залажу за останак рампе на потезу према Бањ Брду/ Шехитлуцима, јер је то једина оаза мира за Бањалучане, који желе да побјегну из градске вреве. Уклањањем рампе била би угрожена безбједности шетача према овом познатом бањалучком излетишту.

Плакета Града једини је облик награђивања некој грађанској иницијативи.

Ово би било по први пут да се награди нека грађанска иницијатива а циљ овогодишње номинације је, истиче Талић за БУКУ, да се подржи грађански активизам и да она грађанима буде подстрек за неке будуће локалне активизме ове врсте.

„ Ово није никаква политичка одлука, ја сам дијете које је одрасло у том дијелу града, ту сам се као дијете играо а данас своју ђецу водим горе. Желим да оваква грађанска прича буде издигнута на један виши ниво а Плакетом Града ће и остали грађани на неки начин бити заинтересовани за активизам.“ Рекао је Талић за БУКУ.

Он је казао како постављена рампа треба и мора остати на путу према Бањ Брду/ Шехитлуцима. Аутомобилима, каже, није мјесто у овој пјешачкој зони а ширина саобраћајнице је таква да нема шансе да се два аутомобила ту мимоиђу.

Иако је градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић казао како ће рампа бити уклоњена, јер доноси непотребне трошкове за Град, а да забрана саобраћаја и даље остаје на снази, многи се боје да аутомобилисти неће поштовати ову забрану. Уколико дође до уклањања рампе, неминовно ће доћи и до протеста незадовољних грађана. Чак су и поједини одборници у Граду најавили да ће се прикључити протестима за рампу.

Тихомир Дакић из РЗ Бањалука истиче да скоро сви из извршне власти Бањалуке шватају колико су грађани озбиљни у остваривању идеје РЗ Бањалука, и да се не ради о „малом броју појединаца“.

„Са друге стране, полако су почели да шватају и представници законодавне власти шта је ова идеја и шта може да покрене нарушавање ове идеје. Сматрамо да је важно да швати и Градоначелник, да ми нисмо никаква група шалабајзера и да док је он плаћен за посао који треба да обавља у интересу свих грађана, сви људи окупљени око ове идеје волонтерски се боре са свим проблемима“ додаје Дакић.

Овај бањалучки активиста каже да политичари требају што прије почну шватати озбиљно ове иницијативе, јер ће им тиме њихов посао бити све лакши, у противном, тешко ће им бити зарадити њихову плату.

„Имамо довољан број људи из Градске управе и Скупштине Града Бања Лука који нас подржавају и који такође имају свој став о Рекреативној зони Бања Лука“ каже Дакић.

Истиче како је сам приједлог да се њхова иницијатива нађе на листи за дођелу награда, сасвим довољан показатељ да смо неку ствар актуелизирали на такав начин да се људима допало.

„То нам даје само вјетар у леђа, нама који смо у Иницијативи, те охрабрује и остале грађане да се придруже развоју садржаја у Рекреативној зони.“

Он каже да постоји много разлога зашто су овакве иницијативе битне.

„Прије свега ово је један од показатеља да се наше друштво развија у позитивном смијеру и да гради позитивне вриједности, једноставно враћа оне вриједности које смо у протеклом времену изгубили или смо их заборавили. Битне су за град Бању Луку, која би требала да буде модеран и прогресиван град. Свјесни смо да имамо доста младих људи који управо живе на тај начин али своје ђеловање или не показују јавно или га показују у другим градовима и државама. Битно је јер намећемо активан начин бивствовања као грађанина те промовишемо активан начин кориштења слободног времена“ тврди Дакић за наш портал.

Иницијативе показују да се грађани могу организовати око неке теме и око заједничке идеје.

„Овим показујемо да нисмо само конзументи неког простора, догађаја, инфраструктуре, момента или природе, већ активно стварамо све ово набројано. Градимо ствари а не трошимо их само. Мислим да је то једна од порука коју људи виде и полако се могу виђети они који су само конзументи и који заваљени у фотеље или столице кафана коментаришу како би требало и шта ваља и шта не ваља, док један озбиљан број грађана активно ђелује и реализује своје и приједлоге других људи“ каже Дакић.

Зоран Талић додаје како постоје многа рјешења за РЗ Бањалука односно за пут према Бањ Брду / Шехитлуцима. У отицају су као могуће рјешење жичаре и електрични возићи, уз забрану аутомобилског саобраћаја.

Ускоро би требала бити објављена листа свих добитника признања од стране бањалучких власти а поводом Дана Града. Уколико Плакету добију представници бањалучких активиста, биће ово јасан сигнал да се грађански глас ипак чује и да он има своју вриједност. Биће то прави показатељ озбиљности власти али и порука осталим грађанима, да када се боре за нешто што вриједи, да ће то на крају бити и награђено. Што и није тако мала ствар.

Повезане вијести: