http://pdp.rs.ba/pdp-protiv-poskuplena-struje/

„Борићемо се свим демократским средствима против најављеног поскупљења струје у Републици Српској, укључујући и позив грађанима и привредницима да изађу на улице, као и грађанску непослушност“, најавио је данас члан Предсједништва Партије демократског прогреса (ПДП) Зоран Талић.

Тврди да је „бахата власт у Републици Српској“ кривац за најављено повећање цијене електричне енергије, јер не ради у корист свог становништва.

Упозорава да ће то поскупљење угрозити ионако мале стране инвестиције, које је у Српској могла привући нижа цијена струје, а највише домаће привреднике и грађане.

Талић је на конференцији за новинаре у Бањалуци истакао да је неопходно утврдити одговорност за губитке у „Електровреди Српске“, чија готово сва предузећа су у прошлој години пословала с финансијским минусом и њихова укупна дубиоза лани износи 39,2 милиона КМ.

Позвао је власт да одговори на питање колики су дистрибутивни губици на електро-мрежи.

„Тражимо од Регулаторне комисије за енергетику и власти у Републици Српској да одговоре на основу којих параметара желе да повећају цијену електричне енергије, да ли зато што су у 2014. години запослили више од 1.000 радника у „Електропривреди“ или зато што постоји велики број нелегалних прикључака који нису санкционисани“, навео је Талић.

Регулаторна комисија за енергетику у Републици Српској сутра ће поново разматрати поскупљење струје.

Незванично, цијена струје за домаћинства у Српској би могла бити већа за пет посто.

Представници ПДП-а против су и најављеног увођења двотарифног система наплате у бањалучкој „Топлани“, за фиксне и варијабилне трошкове.

Странка Напредна Српска сматра да повећање цијене електричне енергије у Републици Српској није реално, јер је животни стандард грађана у константном паду.

У саопштењу наводе да министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић не смије да пореди цијену електричне енергије у Српској с цијенама других држава, јер њихов животни стандард није на истом нивоу.

„Повећање цијене електричне енергије, повећање акциза, банкрот пензионог и фонда здравства, јавна предузећа у губицима, катастрофално стање у пољопривреди, незаустављива задужења и стравично осиромашење грађана, је пут у крај Републици Српској. Зашто власт уништава Српску и у чијем је то интересу“, питају из ове странке.

Регулаторна комисија за енергетику у Републици Српској сутра ће поново разматрати поскупљење струје.

Незванично, цијена струје за домаћинства у Српској би могла са буде већа за пет одсто.

Повезане вијести: