http://pdp.rs.ba/pdp-prijedor-obilezhen-dan-pismenosti/

Свјетски дан писмености

Савјет младих ПДП Приједор обиљежио је данас 8. септембар, Свјетски дан писмености. Акција је спроведена на гадском тргу и пјешачкој зони са многим грађанима који су поздравили овај вид дружења за политичким странкама.

Акцију су спровели чланови Савјета младих ПДП Приједор и уједно кандидати за одборнике у Скупштини града Приједор Радован Егић, Марина Галић, Јован Диткун, Младена Мацура, Севдић Иван и Александра Павловић.

„Модерни начини комуникације који су засновани на читању порука и текста нису повећали степен писмености. Напротив, осјећамо како је кршење граматичких правила све учесталије и видљивије. Многи људи који важе за школоване особе вас изненаде својом неписменошћу“ изјавио је Радован Егић, члан предсједништва Савејта младих ПДП-а и кандидат за одборника на локалним изборима ове године.

Млади кандидати на листи за одборнике у Скупштини града Приједор су овај дан искористили како би упозорили на све мању заступљеност ћириличног писма у нашем културном окружењу и обраћању.

Ћирилица је наша

„Често смо у прилици да читамо садржаје на енглеском, њемачком и другим страним језицима. То и није толико проблем, дапаче, једино што се, кад и имамо прилику читати наш језик, он углавном преноси латиничним писмом. То ми нимало није у реду, у одлучила сам да се одупрем томе“ нагласила је Галић Марина, млада кандидаткиња на листи ПДП-а.

„Мени латиница не смета, али ћирилица ми је дража. Стилски је љепша, наша је и јединствена. Зато сам подржао ову акцију и позивам све своје суграђане да очувају наше писмо“ рекао је Јован Диткун, члан Савјета младих ПДП-а и, како тврди уз осмјех, будући одборник у Скупштини града.

Савјет младих ПДП Приједор позива све грађане Приједора и Републике Српске да чувају ћирилично наслијеђе и културни идентитет нашег народа који је исписан ћирилиицом.

 

 

Повезане вијести:

ПДП РС