http://pdp.rs.ba/pdp-predlaze-neutralnu-poslanicku-grupu-za-borbu-protiv-korupcije/

Партија демократског прогреса у Народној скупштини Републике Српске предложиће успостављање неформалног посланичког клуба за борбу против корупције.

То је за „ЕуроБлиц“ потврдио предсједник ПДП и посланик Бранислав Бореновић, који је недавно на ову тему у Београду разговарао са потпредсједником Народне скупштине Србије Владимиром Маринковићем и посланицима Дубравком Филиповски и Гораном Ћирићем.

Успије ли ова намјера ПДП, био би то потпуно нови облик парламентарног рада у НС РС који предвиђа да се посланици из различитих партија окупљају у тематске групе, како би проблеме у друштву лакше рјешавали.

– Мислим да је то интересантна тематика за све парламенте. Србија је узета као примјер јер има осам неформалних посланичких клубова који нису стриктно дефинисани Пословником о раду НС, као што су Економски кокус, Клуб за борбу за против корупције, Зелени клуб, Женски клуб. На бази тога радимо на оснивању посланичког антикоруптивног клуба у НС РС јер сматрамо да је корупција тема која заслужује много више пажње – каже Бореновић.

Како сазнајемо, највише чланова биће из Клуба посланика ПДП, али Бореновић очекује да им се придруже и колеге из власти.

– Мислим да такви неформални клубови заслужују пажњу свих народних посланика, како би се растерећеније бавили важним темама – закључује Бореновић.

Шефови клубова ДНС и СНСД нису имали коментара на ову иницијативу.

Смисао неформалних група

Како је саопштено из Народне скупштине Србије, њен потпредсједник Маринковић је нагласио да су неформалне посланичке групе ефикасан инструмент за постизање свеопштег договора између представника различитих политичких странака. У прилог томе, као председник Економског косуса, истакао је усвајање 90 амандмана које су народни посланици, чланови Кокуса, поднијели на кључне системске законе попут Закона о планирању и изградњи, Закона о улагањима или Закона о енергетици Србије.

Повезане вијести:

ПДП РС