http://pdp.rs.ba/pdp-organizovao-konferenciju-o-evropskoj-buducnosti-bih/

Конференција ”Европска будућност БиХ и улога народњачких партија у креирању стабилног политичког окружења” у организацији Партије демократског прогреса и Фондације ”Конрад Аденауер Штифтунг” окупила је вечерас на Јахорини бројне представнике политичког живота и дипломате у БиХ.

Конференцију је отворио предсједавајући Предсједништва БиХ др Младен Иванић који је говорио о актуелној политичкој ситуацији у БиХ и застоју у спровођењу потребних реформи изазваних дјеловањем изван институција БиХ.

Предсједник ПДП Бранислав Бореновић и директор Фондације ”Конрад Аденауер Штифтунг” Карстен Димел подсјетили су на значај Декларације нароњачких партија у БиХ из 2014. године. Такође, нагласили су значај текста декларације коју је Партија демократског прогреса недавно предложила коалиционим партнерима на нивоу БиХ, а којом би било креирано стабилно политичко окружење темама које би говориле искључиво о будућности у БиХ, без враћања у прошлост.

Учесници су истакли да је неопходно креирати дијалог афирмисањем европских вриједности уз међусобно повјерење, економским реформама које имају мјерљив напредак и поштовањем различитости у БиХ, те нагласили потребу његовања добросусједских односа са земљама у окружењу.

На конференцији, осим организатора из ПДП, учествовале су делегације СДС на челу са лидером партије Вукотом Говедарицом, ХДЗ предвођена потпредсједницом Лидијом Брадаром, те ХДЗ 1990 на челу са предсједником Илијом Цвитановићем. Осим представника политичких партија, конференцији су присуствовали и амабасадори Србије у БиХ Станимир Вукићевић, Велике Британије Едвард Фергусон, Чешке Јакуб Скалник, као и представници амбасада Њемачке, Мађарске, Норвешке и Македоније.

Представници Странке демократске акције такође су били позвани на конференцију.

Договорено је да разговори буду настављени и у наредном периоду и да буде организовано још неколико тематских конференција на којима би се разговарало о тражењу рјешења у областима пољопривреде, образовања, здравства и јавног сервиса, као и кориштењу средстава из европских фондова.

Повезане вијести:

ПДП РС