http://pdp.rs.ba/pdp-ocekuje-podrsku-42-poslanika-za-nepovjerenje-vladi/

Партија демократског прогреса /ПДП/ очекује да ће иницијативу опозиције за смјену Владе Републике Српске подржати 42 посланика у Народној скупштини Српске.
Потпредсједник ПДП-а Славиша Марковић рекао је данас на конференцији за новинаре у Бијељини да је за ову партију веома важан и став који ће имати ДНС о указивању неповјерења Влади Српске.

Он је подсјетио да је, када је било ријечи о приватизацији рудника “Љубија”, ПДП био јединствен са ДНС-ом, те да је важно како ће се та странка сада изјаснити.

“Да ли је овдје ријеч о личним интересима Марка Павића према ‘Љубији’ или је уистину ријеч о ускраћеној подршци Влади, то је оно што ће се видјети на наредној сједници Народне скупштине”, рекао је Марковић.

Он је навео да је пољопривреда, о којој је било ријечи на конференцији за новинаре, само једна у низу тема на основу којих се види да Влада “треба да оде” и најавио да ће ПДП сваки дан изаћи са новом темом, коју ће анализирати њени експертски тимови.

Марковић сматра да би министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић требало лично, због моралних разлога, да поднесе оставку.

Марковић је навео да Мирјанић треба то да учини најприје јер “он мора да објасни какву везу има са Институтом за економику пољопривреде”.

Потпредсједник ПДП-а тврди да је Мирјанић сувласник овог института, те да је тако у сукобу интереса, а да је овај институт за двије године израдио два стратешка плана и наплатио око 300.000 КМ.

“Ријеч је Стратешком плану развоја стратешких подручја и Плану развоја пољопривреде за 2015-2020. Испалта Институту је класичан доказ да ова влада селективануо исплаћује пољопривредне произвођаче, а Мирјанићу се чак и авансно исплаћује”, навео је Марковић.

Он је рекао да је још један важан разлог због којег би Мирјанић морао да поднесе оставку експлоатација шљунка са обала Дрине и Саве, Сане и других ријека, “а добро је познато да је ријеч о фиктивним дозволама које Мирјанић даје својим подобним партијским пријатељима”.

Посланик ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Миленко Вићановић као један од разлога за смјену Владе Српске види и у, како је навео, катастрофалном стању у пољопривреди.

“Нередовни су и ниски подстицаји за пољопривреду, а дуговања према пољопривредним произвођачима преносе се из године у годину”, рекао је Вићановић и додао да је дуг ресорног министартсва за ове подстицаје са данашњим даном 36 милиона КМ.

Предсједник Програмског савјета ПДП-а за пољопривреду Млађан Зарић рекао је да се, иако подстицаји за пољопривреду иду на основу закона о обезбјеђења пољопривреде и села, они исплаћују по правилницима који се из године у годину мијењају и “камен су спотицања пољоприврених произвођача”.

“Инсистирамо да се правилници доносе на бар десетак година како би пољопривредници лакше могли планирати прозводњу”, додао је Зарић.

Он је навео да, када је ријеч о водопривреди, Влада још од катасрофаних поплава није санирала водопривредни систем.

“Када су нас задесиле прве велике поплаве није урађено ништа, а 2014. поновиле су се и основан је Фонд солидарности, данас угашен, а извјештаја о њему ни до данас нема”, рекао је Зарић.

Он је указао и на неуређен задружни сектор, стање у којем се налази Дирекција за робне резерве и низ других разлога који су, како сматра, озбиљан разлог за указивање неповјерења Влади Српске.

(Срна)

Повезане вијести: