http://pdp.rs.ba/pdp-ne-prihvata-budzet-sindikat-prijeti-protestima/

Све ставке у буџету опадају, а само расте задуживање. Нема пара за социјалне ствари, али има за разбацивање, за неке стручне услуге – тврди шеф посланика ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Мирослав Брчкало.

Он је изразио своје противљење предложеном буџету Републике Српске за 2017. годину. ПДП је против разматрања буџета по хитном поступку и плана Владе РС-а да уђе у нова задуживања, додао је Брчкало.

Протести синдиката

На дан разматрања буџета за 2017. годину, 22. децембра, у Народној скупштини Републике Српске су најављени протести синдикалних радника унутрашњих послова и управе, заједно с члановима других синдиката буџетских корисника, јер ће плате буџетским корисницима бити умањене због новог мањег коефицијента минулог рада.

Истичући да су плате запослених које се финансирају из буџета изузетно ниске и да је недопустиво додатно умањење, предсједник Синдиката управе у Републике Српске Томислав Врховац је изнио примјер да запослени на одржавању хигијене у Влади Републике Српске имају 400 КМ, а у ту зараду је урачунат топли оброк и регрес.

Истовремено, премијерка Жељка Цвијановић је данас потврдила да је синдикату понуђено да се минули рад обрачунава по коефицијенту од 0,3 за раднике који имају до 25 година стажа, а онима преко тога по коефицијенту 0,4.

Цвијановић је рекла да су ову понуду за сада прихватила два синдиката, а да два још разматрају, не прецизирајући о којим је гранским синдикатима ријеч.

Повезане вијести: