http://pdp.rs.ba/pdp-ima-program-za-obnovu-sela/

Предсједник Програмског савјета ПДП-а за пољопривреду Млађан Зарић изјавио је да су пољопривреда и развој села у Републици Српкој доведени у питање, а да без рјешавања проблема у овој области и обнове села, нема развоја Српске.

Зарић је на конференцији за новинаре у Бијељини оцијенио да Влада и ресорно министарство „не дају ни минимум пажње пољопривреди, која је доведена у тешко стање“.

„ПДП има програм за обнову села јер смо свјесни да је Република Српска више рурално подручје и да без обнове села нема ни обнове Републике Српске“, навео је Зарић.

Он је истакао да Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске није реаговало одређеним мјерама на посљедице овогодишње суше.

„Истина, Влада је изашла са тим да се подстицаји редовно исплаћују, али то није разлог за хвалу, то је њихова обавеза. Наравно да је та мјера добродошла пољопривредницима јер су подстицаји у претходном периоду много каснили“, нагласио је Зарић.

Он је навео да су подстицаји за аграр у овој години износили 60 милиона КМ, што је у односу на буџет свега 3,33 одсто, те напоменуо да је законом прописано да је обавеза да ови подстицаји износе шест одсто.

Зарић је рекао да се наредне године спрема још веће разочарање за пољопривреднике јер износ за подстицаје у аграру неће бити повећан. „ПДП сматра да би износ за подстицаје у наредној години требало да износи 120 милиона КМ“, навео је Зарић.

Предсједник Програмског савјета ПДП-а за енергетику Ђуро Станојевић истакао је да енергетика треба да буде окосница равоја Српске и да ПДП има начин за рјешавање узрока и посљедица проблема у овој области.

Он је нагласио да су у овој области уочени велики губици, начињене велике штете, почев од неких лоших приватизација, преко сумњивих концесија за електроенергетске објекте.

„Нека од зависних електродистрибутивних предузећа не плаћају обавезе, порезе и доприносе и по неколико мјесеци. `Електропривреда` настоји да `фризира`стање и да искаже позитиван резултат пословања“, каже Станојевић.

Повезане вијести:

ПДП РС