http://pdp.rs.ba/pdp-derventa-ne-damo-porodiliste/

Општински одбор Партије демократског прогреса /ПДП/ Дервента покренуо је „Јавну иницијативу за спас породилишта у Дервенти“ и позвао све који могу да допринесу заустављању намјере да оно буде затворено да се одмах активирају.

Из ПДП-а сматрају да би била велика и непоправљива грешка да се дјеци по рођењу ускрати право да им у родном листу као мјесто рођења пише Дервента.

„Предлажемо да се на сљедећој сједници Скупштине општине Дервента као тачка дневног реда уврсти и расправа о мјерама које би требало предузети са циљем стварања услова за рад породилишта. Уз извјештај о тренутном стању објеката, опреме и кадрова који су потребни за опстанак породилишта, требало би предложити начин затварања финансијске конструкције“, наведено је у саопштењу.

Из Општинског одбора ПДП-а Дервента сматрају да би финансијска средства требало обезбиједити из буџета општине, Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, те на основу помоћи предсједника Српске, српског члана Предсједништва БиХ и свих осталих који могу да помогну.

„Очекујемо од Управног одбора и менаџмента Дома Здравља хитно доношење акционог плана за рјешавање овог проблема„, поручили су из дервентског ПДП-а.

 

Саопштење ОО Партије демократског прогреса преносимо у цијелости.

Општински одбор Партије демократског прогреса покреће јавно иницијативу за спас породилишта у Дервенти.

Без намјере да политизујемо ову животну тему и прозивамо одговорне за стање у здравству, позивамо све оне у Дервенти који могу допринијети заустављању намјере затварања породилишта да се активирају одмах!

У складу са програмом ПДП-а као један од три приоритета смо навели наталитетну политику у Републици Српској. Сматрамо да би била велика и непоправљива грешка да изгубимо могућност да се тек рођенима ускрати право да им у родном листу пише мјесто рођења –Дервента.

Одговорни смо сви !

Ако у овим тешким економским приликама не можемо или не знамо да задржимо овдје већ рођене, учинимо све да оставимо шансу и наду будућим генерацијама и младим родитељима да ће у Дервенти моћи рађати своју дјецу, уз сву потебну медицинску заштиту. То смо им дужни.

Људи су основни ресурс сваког напретка, научног, економског, културног, спортског у стварању услова да Дервента постане средина пожељна за живот.

Предлажемо да се на следећој сједници СО Дервента као тачка дневног реда уврсти и расправа о мјерама које треба предузети у циљу стварања услова да породилиште ради у свим потребним условима.

Уз извјештај о тренутном стању објеката,опреме и кадрова потребних за опстанак породилишта,предложити начин затварања финансијске конструкције.

Предлажемо да се финансијска средстава пронађу на следећим адресама:
– Каптални буџет општине – у овом тренутку нема важније инвестиције
– Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске
– Предсједник Републике Српске
– Српски члан Предсједништва БиХ и свих осталих који могу помоћи.

Позивамо све политичке партије, позиције и опозиције, да у својим могућностима обаве разговоре на наведеним адресама, уз обавезну консултацију и поштовање мишљења струке, створимо услове за наставак рада породилишта у Дервенти.Изборимо се за статус Дервенте какав заслужују њени становници.

Пронаћи потребне кадрове, хирурге, анестезиологе, трансфузиологе, уз постојећи кадар Дома здравља. Очекујемо од Управног одбора и менаџмента Дома Здравља хитно доношење акционог плана за рјешавање овог проблема.

Већ каснимо, покренимо се!

Повезане вијести:

ПДП РС