http://pdp.rs.ba/pdp-brcko-prvog-stana-uz-manje-kamate/

Општински одбор Партије демократског прогреса у Брчком данасје одржао пресс конференцију на којој су теме биле:

– Закон о измјенама и допунама Закона о порезу на доходак, који је ПДП упутио у скупштинску процедуру и који ће бити разматран на сутрашњој сједници Скупштине Брчко дистрикта, те

– Иницијатива за формирање Музичке гимназије, која ће бити упућена Влади Брчко дистрикта.

Синиша Голић, предсједник Општинског одбора ПДП, образлажући предложени Закон истакао је да се ради о рјешењу које већ дужи низ година постоји у Законима о порезу на доходак у РС и ФБиХ и којим би било омогућено да се лицима која живе и раде у Брчко дистрикту, увећа лични одбитак односно смањи пореска основица за износ камате плаћене на стамбени кредит, који су узели за рјешавање свог стамбеног питања и то за прву непокретност.

Усвајањем предложеног Закона, помогло би се, превасходно, младим људима који би лакше могли да рјешавају своје стамбено питање, а тиме стимулише и њихов останак у Брчко дистрикту, а сигурно би се стимулисала и станоградња због потенцијално веће потражње за некретнинама.

Важно је нагласити да ово не би значило издвајање нових новчаних средстава других пореских обвезника, него само да се дио плаћеног пореза, врати онима који су тај новац и зарадили и подигли стамбени кредит за куповину некретнине.

С обзиром, на декларативну подршку већине парламентарних политичких странака, очекујемо да ће предложени Закон бити и усвојен, закључио је Голић.

Мирјана Ристанић, предсједник Форума жена ОО ПДП Брчко, образложила је иницијативу о формирању Музичке гимназије, која ће бити упућена Влади Брчко дистрикта.

Музичка гимназија имала би два смјера: инструментални и општи, били би интегрални дио система средњошколског образовања, а Брчко дистрикт би постао први град у БиХ са средњом школом тог типа.

Формирањем Музичке гимназије обезбиједили би сигурну будућност и просперитет младим и талентованим ученицима, у Брчко би сигурно почели и да долазе млади људи, а то би био и значајан корак у побољшању културног, образовног и друштвеног живота у Брчко дистрикту, закључила је Ристанић.

Ово су само биле прве у низу иницијатива које ће ПДП упућивати према Скупштини и Влади Брчко дистрикта, а које требају да допринесу унапређењу економског, привредног, образовног, кутурног и друштвеног живота у Брчко дистрикту, речено је у ПДП Брчко.

Повезане вијести:

ПДП РС