http://pdp.rs.ba/pdp-ako-sacuvamo-zivot-u-republici-srpskoj-osiguracemo-i-buducnost-srpske/

Бореновић: Преузимамо одговорност за будућност Републике Српске и нудимо рјешења – како да живимо као сав нормалан свијет, запослимо људе и сачувамо живот у Републици Српској. Свјесни смо да Република Српска сa актуелном власти само тоне и налазимо се на прекретници са које више нема повратка. Коалиција СНСД-ДНС-СП задужила је нашу дјецу, а ако нешто хитно не предузмемо, задужиће и наше унуке.

Бања Лука, 7. октобра 2017. – Више од 350 делегата Партије демократског прогреса данас је на Осмом програмском Сабору Партије демократског прогреса одржаном у Банском двору у Бањалуци усвојило Декларацију о будућности Републике Српске и Програм обнове Републике Српске, којима се ПДП стратешки опредијелио за промјену постојећег стања у Републици Српској и позвао остале напредне снаге да се придруже у остварењу амбициозних циљева постављених у овим документима.

 

„Преузимамо одговорност за будућност Републике Српске и нудимо рјешења – како да живимо као сав нормалан свијет, запослимо људе и сачувамо живот у Републици Српској. Свјесни смо да Република Српска с актуелном власти само тоне и налазимо се на прекретници са које више нема повратка. Коалиција СНСД-ДНС-СП задужила је нашу дјецу, а ако нешто хитно не предузмемо, у сљедеће четири године задужиће и наше унуке“, изјавио је поводом усвајања Декларације и Програма обнове Републике Српске предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.

 

Као и у протеклих 18 година, настављамо политичку борбу за бољи живот у Републици Српској искључиво аргументима и конкретним рјешењима за бољи живот свима.

Декларацијом о будућности Републике Српске исказали смо спремност да преузмемо одговорност за вођење Републике Српске, њену обнову и одрживу будућност.

Увјерени смо да свакодневно провоцирање сукоба не доприноси стабилности и извјеснијој будућности људи у Републици Српској. Свјесни смо да лош стандард, осјећај неизвјесности и несигурности, те дугогодишња и све лошија демографска кретања воде ка изумирању нације. Потпуно смо убијеђени да су ове чињенице посљедица неспособности владајућих структура у Републици Српској.

Свјесни смо да је стабилност и заједнички рад кључни предуслов опоравка економије, очувања институција и опстанка људи у Српској. Јасно смо опредијељени да, ако желимо опстанак Републике Српске и народа на овим просторима, постојеће стање морамо брзо и енергично да мијењамо, већ данас, не чекајући сутра.

Декларацијом смо исказали чврсте, бескомпромисне ставове за обнову Републике Српске кроз пет сегмената: економска обнова Републике Српске, демографска обнова, морална обнова, обнова личне и социјалне сигурности, као и обнова политичке стабилности и европска будућност.

”Грађани поново имају прилику да бирају – желе ли промјене које нуди ПДП и напредак за све или још четири године исте власти у којој је само њима боље, док је Републици Српској и народу сваким даном горе. Нудимо конкретна рјешења којима ћемо обезбиједити стабилну и мирну будућност у Републици Српској, из које људи неће морати да одлазе, као што је сада случај. Нудимо рјешења за повећања плата и пензија, које су данас ниже од плата и пензија најближих сусједа. Причамо аргументовано, како живјети од рада, јер од свађа нема хљеба”, рекао је предсједник ПДП-а Бореновић.

 

Програмом обнове Републике Српске понудили смо конкретна рјешења за промјену неодрживог стања у Републици Српској и лошег смјера у којем нас воде владајући, а све с циљем да сви ми у Републици Српској треба и можемо ”да живимо као сав нормалан свијет”.

Понудили смо рјешења за економију 21. вијека, рјешења за демографске проблеме – како да сачувамо живот у Републици Српској, план моралне, вриједносне, образовне и културне обнове за здраву и модерну Српску без корупције, план за обнову личне и социјалне сигурности и владавине права за Српску у којој су закони исти за све, као и план обнове политичке стабилности и европске будућности који гарантује сигурну и мирну будућност Републике Српске.

Детаљно смо разрадили план за раст плата и пензија, реформу тржишта рада и ефикаснијег образовања с циљем повећања броја запослених у Републици Српској, план за транспарентне јавне финансије, репрограм дуга Републике Српске, повећање добити јавних предузећа, област станоградње, рјешења за проблеме борачких категорија, план за област културе и филма…

Почасни предсједник ПДП Младен Иванић подсјетио је на изазове који су били пред Партијом демократског прогреса у протеклих 18 година и указао на то да су се сваки пут до сада ПДП и њени функционери мудро изборили за рјешења која су била у корист будућности Републике Српске, што потврђује и овај Сабор. Данас с правом кажемо да смо партија која је незаобилазан фактор на политичкој сцени Републике Српске и БиХ.

”Играли смо тешке политичке утакмице, али смо у финалу увијек били побједници. Сачували смо и свој образ и образ Републике Српске, а поносан сам што видим и да генерације које настављају овај посао у Партији демократског прогреса знају како да одговоре на кључне изазове на овој историјској прекретници на којој се налазимо. Изборили смо се за Српску, данас се морамо изборити за њену будућност. Само народ који ће овдје моћи да живи и ради гарант је будућности Српске”, нагласио је почасни предсједник ПДП Младен Иванић.

Сабору, током којег смо прославили 18. рођендан Партије, присуствовало је више од 350 делегата Партије и стотињак гостију из земље и иностранства.

Повезане вијести:

ПДП РС