http://pdp.rs.ba/ova-vlada-nema-viziju-pdp-nudi-rjesenja/

У Републици Српској је могуће поправити економско стање и створити модерну и одрживу савремену економију, која ће задовољавати све потребе Српске. Ова Влада нема визију како то да уради. ПДП нуди рјешења ”Програмом обнове Републике Српске” и прихватамо све приједлоге и сугестије, како бисмо сви заједно живјели као сав нормалан свијет.

Ово је порука предсједника Партије демократског прогреса Бранислава Бореновића, послата са данашњег округлог стола на тему ”Програм обнове Републике Српске – економска обнова”.

Учесници округлог стола

Учесници округлог стола, осим представника ПДП, били су представници удружења привредника и послодаваца: предсједник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић, директор Уније удружења послодаваца Саша Аћић, привредник Саша Тривић из Уније удружења послодаваца, извршни директор Удружења економиста Свот Саша Грабовац и члан Удружења економиста Свот Предраг Дудуковић.

Привредници и послодавци изнијели су своје приједлоге за побољшање економског дијела документа ”Програм обнове Републике Српске”. Нагласили су да је ово први пут да их је једна политичка партија консултовала, како би својим идејама допринијели побољшању економског стања у Српској.

Представници ПДП-а захвални су за све сугестије, које су од изузетног значаја за комплетирање ”Програма обнове Републике Српске”. Понуђени документ је само основа, која ће у наредном периоду, кроз разговор са циљним групама, бити дорађивана, а коначни циљ је – бољи и лакши живот у Републици Српској, за све.

Зашто је ова Влада лоша?

Предсједник Бореновић рекао је да је у Српској потребно промијенити модел управљања и понашања и тако пронаћи начин рада како би се она економски јачала путем искориштавања њених потенцијала.

Рекао је и да ова Влада Републике Српске не нуди нова рјешења за економско-социјалне проблеме у РС и да зато треба да оде са политичке сцене.

У буџету за наредну годину, објаснио је предсједник Бореновић, не предлажу се развојни програми, већ планирају само средства за исплату дуговања, плаћа и пензија, а нису предложена ни реструктуирања задужења, о чему се раније говорило.

”Буџет има искључиво потрошачку компоненту, уз задужења којима би се издржало до октобра и избора наредне године. Ако је то једини економски резултат рада ове Владе, то је довољан разлог да оде с политичке сцене, јер немају визију како Српску да извуку из економских проблема”, рекао је Бореновић.

Указује да власт не нуди рјешења ни за ефикасно кориштење природних ресурса.

”У Републици Српској је неопходно промијенити модел управљања и понашања како би се она економски јачала и искористили њени природни потенцијални. Невјероватно је да се од концесија убире свега 30-40 милиона КМ годишње, а то је простор у којем је могуће остварити значајно веће приливе у буџету”, упозорио је Бореновић.

Приједлози ПДП-а

ПДП својим Програмом обнове РС предлаже репрограм постојећих кредитних обевеза које значајно оптерећују ентитетски буџет, из којих око 50 одсто изворних прихода иде за враћање кредита.

Репрограмирањем задужења ослободио би се, каже, дио новца који би се уложио у здравствени и пензиони фонд те за ново запошљавање.

”Смањењем пореза и допиноса за плате отворио би се простор за ново запошљавање2, указао је Бореновић, истичући да је један од приоритета и сузбијање „сиве економије“, а кроз фискалну дисциплину потребно је охрабрити послодавце да отварају нове производне капацитете.

Наглашава и потребу усклађивања тржишта рада и образовних планова и програма.

Говорећи о неким од начина развоја економије он је навео да је потребно да путем политике стабилности и фискалне дисциплине охрабрити домаће и стране послодавце да отварају своје погоне у Српској, као и да се смање оптерећења на зараде на 52 одсто, чиме би се отворио простор за ново запошљавање и сузбијање сиве економије.

„Важан је и однос према управљању јавним предузећима путем планирања остваривања добити за свако предузеће те стварању уштеда у јавној управи“, додао је Бореновић.

Говорећи о Нацрту буџета Српске за 2018. годину он је рекао да концептуално нема ничег новог у односу на буџете из ранијих година, те да је потрошачког карактера и да је већина изворних прихода усмјерена на отплату дугова.

Без ових рјешења нема повећања плата и пензија

Предсједник Економског савјета ПДП-а Јелена Тривић рекла је да је императив рада ове партије стављање у фокус рјешавање економских и привредних проблема, без којих нема ни већих плата ни пензија, али ни новог рађања и раста броја становништва.

Округлом столу присуствовао је и почасни предсједник ПДП и члан Предсједништва БиХ из Републике Српске др Младен Иванић и стручни тим ПДП-а који је радио на изради ”Програма обнове Републике Српске”.

Повезане вијести:

ПДП РС