http://pdp.rs.ba/organizacija-eyof-zajednicki-interes-svih-u-istocnom-sarajevu-sarajevsko-romanijskoj-regiji/

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је данас, на састанку са члановима Извршног одбора EYOF-a, представницима смучарских клубова са подручја града, Олимпијског центра Јахорина, Туристичке организације Источно Сарајево, те представницима Факултета за физичко васпитање и спорт, истакнутим спортистима и спортским радницима из Источног Сарајева, да је у наредном периоду потребно ангажовање свих расположивих капацитета и заједничко дјеловање свих субјеката у припреми и организацији Европског омладинског олимпијског фестивала (EYOF), који треба да буде одржан у Источном Сарајеву и Сарајеву 2019. године.

Вуковић је рекао да су учесници данашњег састанка, али и други који ће бити укључени у ове активности у наредном периоду, „носиоци“ организације EYOF-a, у име Источног Сарајева и Републике Српске.
„Већ су предузете одређене активности, али је пред свима нама још много посла. Биће нам потребни значајни људски ресурси, тако да очекујемо да се у овај пројекат укључе наши олимпијци, спортски и други радници, који својим знањем, искуством и енергијом могу да помогну реализацију овог пројекта“, рекао је Вуковић.

Вуковић је рекао да ће у Источном Сарајеву и Сарајеву током трајања EYOF-a бити заступљен једнак број спортских дисциплина. Планирано је да на Двориштима буду одржана такмичења у нордијским спортовима, а на Јахорини такмичења у слалому и велеслалому. У Спортско-пословном центру „Пеки“ у Палама требало би да буде oдржано такмичење у карлингу, а на подручју општине Источно Ново Сарајево такмичење у брзом клизању. Церемонија свечаног затварања EYOF-a биће одржана у Источном Сарајеву.

„Недавно су нас посјетили чланови комисије Европског олимпијског комитета, који су обишли борилишта и констатовали да је потребно изградити веће акумулационо језеро на Јахорини, обезбиједити систем за вјештачко осњежавање на Двориштима, те ледене плохе за дворанске спортове. Према неким прелиминарним процјенама, за те инвестиције потребно је додатних око 2,5 милиона КМ. Надамо се да ћемо недостајућу инфраструктуру успјети да обезбиједимо уз помоћ Владе РС“, истакао је Вуковић и додао је, с тим у вези, недавно одржан састанак у Бањалуци са ресорним министрима.

„То је заиста значајна манифестација, која може да у великој мјери допринесе развоју туризма у Источном Сарајеву и афирмацији цијеле регије. У периоду који је пред нама морамо дјеловати заједнички, активно радити и сарађивати и укључити што већи број људи који су спремни да дају свој допринос“, нагласио је Вуковић.

Градоначелник је рекао да је већ постигнут договор са представницима Универзитета у Источном Сарајеву око ангажовања студената-волонтера, али и одређених стручњака.

Вуковић ће ускоро о овој теми разговарати и са начелницима општина Пале и Истoчно Ново Сарајево.
Данашњем састанку у просторијама Градске управе присуствовали су предсједник Скупштине града Мирослав Лучић и представници предузећа EYOF 2019.

Повезане вијести:

ПДП РС