http://pdp.rs.ba/oluja-test-za-snsd-i-hdz/

Игор Црнадак, министар иностраних послова БиХ, истакао је данас да СНСД инсистира на јачању веза са ХДЗ-ом у БиХ, а да ће прослава „Олује“ бити тест везе СНСД-а и ХДЗ-а.

“Први састанак након избора био је делегација СНСД-а и ХДЗ-а где су казали да је осовина власти формирана и да ће се видјети ко ће се придружити. Битно је, морам примјетити, много више на тој вези инсистира СНСД него ХДЗ. Не кажем ни да са стране ХДЗ нема симпатија, али СНСД жели јачу конекцију. Прослава „Олује“ ће бити тест везе СНСД и ХДЗ. Ако Човић и руководство ХДЗ-а оде тамо, нико у РС у више неће вјеровати Додику“, наводи Црнадак за Н1.

Када је ријеч о самиту у Трсту, Црнадак је рекао:

“Трст је град врло близак. Добили смо двије врсте порука: Добре и лоше. Најснажније поруке које говоре о европској будућности БиХ и региона су дошле из Трста. То је добро. Како је речено, ЕУ неће бити комплетна док ми не будемо тамо. То зависи од нас, ми не смијемо много чекати. Може се десити нова драматична ситуација у Европи и да се све промијени“, казао је Црнадак за Н1 и додао:

“Лоша ствар је у вези са Транспортном заједницом. Направили смо један непотребан догађај за себе. Једини смо били који нису потписали уговор о Транспортној заједници. Ја сам тих дана разговарао са комесаром Ханом, комесарком Булц, Звиздићем, шаровићем, не знам више с ким нисам. Покушао сам обезбиједити неку врсту најмањег заједничког садржиоца за све нас. Мислим да смо имали рјешење да се усвоји текст. Влада РС је одустала од та два закључка која су била бесмислена, остао је још један. Остало је питање усаглашавања три министра“, рекао је Црнадак.

Црнадак је истакао да не жели рећи ништа што БиХ може удаљити од Транспортне заједнице.

Када је ријеч о односима у регији, Црнадак каже да је оптимиста.

“Односи у регији су све бољи, ја сам оптимистичан. Приоритети су нам исти, европски пут и заиста сам сретан што смо успјели отворити зграду амбасаде БиХ у Београду. На самом почетку октобра отварамо нову зграду амбасаде БиХ у Загребу која ће бити у власништву БиХ“, навео је Црнадак.

Повезане вијести:

ПДП РС