http://pdp.rs.ba/olimpijski-komitet-srbije-pomoci-ce-organizaciju-eyof-a/

Олимпијски комитет Србије заједно са Владом Србије помоћи ће Источном Сарајеву и Сарајеву у организацији Европског олимпијског фестивала младих 2019. године, да би одржавање тог великог спортског догађаја било изванредно, изјавио је данас у Источном Сарајеву предсједник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић.
Маљковић је, након састанка са градоначелником Источног Сарајева Ненадом Вуковићем, рекао новинарима да је ова институција уложила велике напоре да би Међународни олимпијски комитет додијелио организацију ЕYОFА-а Источном Сарајеву и Сарајеву.

Он је навео да му је некадашњи предсједник МОК-а Хуан Антонио Самаран рекао да за вријеме његовог живота ниједна спортска манифестације није била организована као Зимска олимпијада у Сарајеву, изразивши увјерење да ће то бити случај и са организацијом ЕYОF-а.

Маљковић, који је и прослављени кошаркашки тренер, нагласио је да мора постојати мост сарадње између Источног Сарајева, Републике Српске и Београда, да та сарадња за сада добро функционише, али да увијек има простора за њено унапређење.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић је изјавио да је Олимпијски комитет Србије пријатељ Републике Српске и Источног Сарајева и веома важан партнер када је ријеч о организацији ЕYОF-а 2019. године.

Он је изразио захвалност Србији и њеном олимпијском комитету за подршку, додајући да је уз њихову помоћ од МОК-а добијена организација тог значајног такмичења.

Вуковић је додао и да један број људи који је укључен у рад Олимијског комитета Србије помаже у вези са организацијом ЕYОF-а, пошто Србија има огромно искуство у организацији великих међународних такмичења.

Он је подсјетио и на недавну посјету предсједника Србије Александра Вучића, који је рекао да ће Србија у наредном периоду подржати неке пројекте у Источном Сарајеву и Сарајеву, међу којима би могла бити и подршка у вези са организацијом ЕYОF-а.

Вуковић је навео да је са Маљковићем разговарано и о одличним условима за припреме које је Одбојкашка репрезентација Србије имала недавно на Палама, изразивши задовољство што ће ова општина постати нова мала база за одбојкашке селекције Србије.

„Разговарали смо о феноменалним условима које пружа Спортско-рекреативни центар `Пеки` на Палама и Јахорина као планина која може да буде добар домаћин бројним спортским екипама и поједницима из Србије. Разговарали смо и о новим селекцијама Србије које би могле да имају припреме у Источном Сарајеву, што би за нас било од великог значаја“, напоменуо је Вуковић.

Он је поменуо и бројне спортисте из Источног Сарајева који су, такмичећи се за Србију, остварили запажене резултате, изразивши захвалност Србији што држи отворена врата за спортисте из Републике Српске.

Осим Маљковића, састанку у Источном Сарајеву присуствовали су генерални секретар Олимпијског комитета Србије Ђорђе Вишацки и извршни директор Дамир Штајнер.

Делегација Олимпијског комитета Србије борави у званичној посјети Олимпијском комитету БиХ поводом 25 година од оснивања.

Повезане вијести: