http://pdp.rs.ba/odrzan-okrugli-sto-pod-nazivom-uloga-polozaj-zene-u-politici/

У организацији добојског Форума жена Партије демократског прогреса почетком ове седмице одржан је округли сто под називом “Улога и положај жене у политици”.

Позив за овај догађај добиле су активисткиње из свих политичких партија, али и истакнуте активисткиње из невладиног сектора.

Изузетан одзив знак је да у свим политичким партијама дјелују жене које имају снагу да заинтригирају ову значајну тему и да, првенствено у својој бази политичког дјеловања а затим и шире, направе видљиве промјене – истичу из Форума жена добојског ПДП-а.

Округли сто имао је за циљ да кроз анализу законског оквира и политика, те дијалог различитих учесника у неколико кључних области које имају утицај на положај жена и њихово дјеловање у политичком животу укаже на потребу за другачијим приступом и интензивнијом подршком у контексту.

– Такође, мапирана су подручја зједничке одговорности свих актера у друштву од којих зависи да ли ће наши закони и политике бити довољно родно сензибилни и понуђени су одговори на кључно питање ”када жена може у политику?“, односно „зашто жене нису спремне да уђу у политику?”. Одговори на претходно идентификована питања би уједно требали бити и смјернице за даље поступање релевантних актера на свим нивоима дјеловања – кажу организатори.

– Желимо премостити баријере када је у питању комуникација између жена из различитих политичких странака јер се уочава да иста изостаје из неколико разлога, од којих су неки везани за погрешно пласирана питања партијске дисциплине и хијерархије, те због непознавања користи која из те међусобне сарадње може произилазити а када је у питању најбољи интерес жена у политици – рекла је за наш портал Оливера Недић, модераторица овог округлог стола.

О правној регулативи из ове области, међународним и државним документима која обавезују како државу, тако и локалне самоуправе на остварење услова за успостављање принципа родне равноправности, потреби за ефикасном националном стратегијом о побољшању положаја жена, образовању жена за политички рад, значајној улози медија за цијели поступак и процес неопходне еманципације жене, као и другим значајним аспектима, уз конструктиван дијалог са свим учесницама, говориле су панелисткиње – Јагода Недић, доктор правних наука, Марија Милић, савјетница за медије члана Предсједништва БиХ из Републике Српске, Гордана Видовић, директорица УГ „Будућност“ Модрича, Наташа Ђорђић, професорица социологије и Оливера Недић, предсједница ФЖ ПДП Добој.

Повезане вијести:

ПДП