http://pdp.rs.ba/odluka-vlade-republike-srpske-pozitivan-signal/

Закључак Владе Републике Српске којим се одустаје од досадашњих захтјева за измјеном текста Уговора и издавања гаранција за забрану приступа жељезничкој инфраструктури након потписивања, представља позитиван сигнал и отвара пут за коначно приступање БиХ Транспортној заједници, оцијенио је министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак.

„Закључак Владе Републике Српске у потпуности је на трагу мог јучерашњег приједлога да се текст Уговора усвоји без измјена, уз закључак да три министра задужена за област транспорта у Савјету министара БиХ, Влади Републике Српске и Влади ФБиХ координишу активности и усаглашавају ставове током имлементације Уговора о оснивању Транспортне заједнице у складу са уставним надлежностима“, навео је Црнадак у писаној изјави.

Он напомиње да би останак БиХ ван Транспортне заједнице Југоисточне Европе имао катастрофалне посљедице, јер би проузроковао велику финансијску штету и додатно нарушавање кредибилитета и Републике Српске и БиХ, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

„Управо из тог разлога се надам да ће уз постизање консензуса унутар БиХ у наредним данима бити донесена коначна одлука о прихватању Транспортне заједнице и потписивању Уговора“, закључио је Црнадак.

Влада Републике Српске прихватила је данас Нацрт уговора о оснивању Транспортне заједнице Југоисточне Европе под условом да Савјет министара БиХ усвоји закључак, којим ће бити утврђено да три надлежна министарства учествују у дефинисању ставова у име БиХ, који ће бити представљани у оквиру Секретаријата транспортне заједнице.

Повезане вијести:

ПДП РС