http://pdp.rs.ba/odga-ane-glasana-u-sb-un-vrhunats-krize/

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је данас да је одгађање гласања о резолуцији о Сребреници у СБ УН врхунац кризе, те да ће, без обзира на развој ситуације, та резолуција имати катастрофалне и негативне посљедице.

„Резолуција је потпуно пореметила мирни, коректни период којем се у БиХ једно вријеме ишло, а одговорност за то сносе аутори те резолуције који су, из не знам ког разлога, жељели да постигну неке циљеве које нису могли постићи“, рекао је Иванић.

Иванић је рекао да је резолуција донеле проблеме народу у БиХ, као и тензије и страх.

Иванић је раније данас рекао да је британски предлог резолуције о Сребреници у Савјету безбједности дубоко подијелио БиХ, али и међународне институције, те упозорио да ће наредни сати бити битни не само за тај документ него за дугорочну стабилност БиХ.

„Ово се претворило у пуко политичко надигравање у којем свака страна жели да изађе као побједничка, а то ће у условима БиХ бити изузетно тешко, готово немогуће“, рекао је Иванић.

Он је поводом догађаја у СБ УН, која је поподне требало да расправља о резолуцији о Сребреници, али је одгођена за 21 сат, рекао да све што се догађа указује на осјетљивост ове теме.

“Све што се догађа око резолуције и ове сједнице показује колико смо били у праву ми који смо својевремено упозоравали, посебно амбасадоре, да је ово ствар око које се Босна и Херцеговина, али не само она, може подијелити”, рекао је Иванић за бањалучку Алтернативну ТВ.

Он је изразио наду да ће наредних неколико сати утицати да сви који се баве овим послом у Савету безбједности, посебно аутори резолуције, а то су Британци, дођу памети и схвате да је ово ствар која је давно превазишла неку локалну употребу и да је у питању један, како је рекао, изузетно озбиљан догађај.

Иванић се нада и да ће аутори резолуције разумјети и сами одустати од насилног спровођења и инсистирања на овој резолуцији.

Иначе, Предсједништво БиХ није постигло консензус о британској резолуцији о Сребреници. Иванић је, наиме, од Савјета безбедности тражио да не разматра тај документ, а бошњачки члан колективног шефа државе Бакир Изетбеговић га је подржао.

Повезане вијести: