http://pdp.rs.ba/od-utvr-ivana-odgovornosti-za-napad-n/

Члан Предсједништва БиХ и предсједник Партије демократског прогреса Младеном Иванићем у интервјуу за портал frontal.ba о актуелним темама: реформска агенда, евроинтеграције, случај напада на премијера Србије Александра Вучића, Иванићевим сарадницима…

Фронтал: Рекло би се: „С неба, па у ребра.“ Гдине Иванићу, гдје је, да се лаички изразим, запело са реформском агендом?

Младен Иванић: Проблем је што је власт на нивоу БиХ у Републици Српској опозиција и обратно. Потребно је успоставити равнотежу. Мој став је да све што је одговорност Босне и Херцеговине из реформске агенде биће усвојено и ја за то одговарам. Али онај ко чини власт на нивоу РС, он исто тако треба да доведе реформу до краја. Све што ја радим у Сарајеву, из Бањалуке се тумачи као издајништво. Ми када кажемо да не треба повећати акцизе на нафту, али је у реду то урадити са дуваном и алкохолом, они кажу да смо против реформске агенде. Дакле, то је питање политичког позиционирања, али је мој став да оно што је у надлежности РС, Српска мора сама да уради и прихвати одговорност, јер нико за њу то неће урадити.

Фронтал: Која је конкретна корист реформске агенде?

Младен Иванић: Конкретна корист је милијарда еура у периоду од три године. Од тога 300 милиона марака буџету без којих РС вјероватно неће моћи да функционише на начин на који би требало. Већ сада пензије нпр. касне 15-20 дана. Остали новац би био утрошен на инфраструктурне пројекте и инвестиције. Због тога вам ја гарантујем да ће на крају РС спровести агенду.

Фронтал: Да ли нам дејтонски уставни оквир прави препреку ка евроинтеграцијама?

Младен Иванић: Уставни оквир који имамо је довољно широк да у њему можемо да направимо искораке. БиХ је у посљедњих десетак година направила неколико озбиљних реформи, као нпр. реформа војске. То је урађено у потпуној сагласности са дејтонским уставом. Реците ми сада, која то тешка реформа чека БиХ да би Дејтон био препрека? Економске реформе, тржиште рада, промјене система пореза, стварање повољнијег привредног амбијента итд.  не долази у сукоб са правним документима, него са политичким руководиоцима. За све то је неопходан договор и консензус, како на ентитетском, тако и на нивоу заједничких институција.

Фронтал: Због чега су српски представници на бх. нивоу дозволили да истрага о нападу на Вучића тапка у мјесту?

Младен Иванић: Прије свега, то је питање и проблем политичких структура да стану иза једног таквог захтјева. Очигледно да Бошњаци нису хтјели да стану иза тога и сваки покушај утврђивања одговорности не успјева зато што су људи који требају то да ураде незаинтересовани, односно нису политички мотивисани да то ураде. Очегледно је да бошњачка политичка елита не жели да страда због Сребренице и тога што се десило. То је узалудно, јер знате да на нивоу БиХ не можете ништа направити без опште сагласности и  зато ја мислим да од утврђивања одговорности неће нажалост бити ништа и да ће то бити срамота Босне и Херцеговине, али неко очито сматра да ће то бити представљати корист за њих. Да ја могу донијети неку одлуку која би могла имати ефекта, ја бих знао ко је одговоран. Прво су одговорни људи из Дирекције за координацију полицијских тијела, па онда сви остали који су у томе учествовали.

Фронтал: Да ли сматрате да сте могли наћи стручнији и квалитетнији савјетодавни и сараднички кадар од тренутног?

Младен Иванић: Ја мислим да има простора и много мјеста гдје већ јесам, али и да ћу се трудити у будућности. Има људи које ћете имати прилику да видите које ја и не знам, а биће на врло битним и одговорним мјестима, људи из струке. Нпр. члан Управног одбора Централне банке кога сам ја предложио, а биће и стручан и ауторитативан.

 *Извор: http://www.frontal.ba/novost/80809/-mladen-ivanic-od-utvrdivanja-odgovornosti-za-napad-na-vucica-nece-biti-nista