http://pdp.rs.ba/od-ponedjelka-objavlujemo-sluchajeve/

Потпредсједник Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић тврди да Милорад Додик својим „лакрдијашким понашањем жели да минимизира бројне афере, коруптивно, противзаконито и непотистичко понашање власти у РС-у, предвођене СНСД-ом, ДНС-ом и СП-ом“.

Милорад Додик је рекао да је као приватна особа, односно грађанин Републике Српске, надлежном тужилаштву поднио пријаву против себе као предсједника РС на основу изнесених јавних оптужби опозиције за наводни криминал, а за свједоке у пријави навео је Драгана Чавића, Младена Босића, Бранислава Бореновића, Вукоту Говедарицу и друге.

-Ово што ради Додик није нимало смијешно, јер ниподаштава уставну улогу судства и већ јасно даје квалификацију како правосуђе треба да се одреди о бројним аферама у Републици Српској – рекао је Бореновић на прес-конференцији у Бањалуци.

У ПДП-у сматрају да је борба против криминала и корупције приоритет и спремни су да уступе све доказе правосудним институцијама.

-Мало је чудно да је Додик својим јучерашњим наступом све малверзације и штетне радње примио на себе, да ли из страха шта ће у предстојећим процесима рећи његови најближи сарадници или зато што већ зна исход процеса – навео је потпредсједник ПДП-а

Не стоји, каже, Додикова тврдња да опозиција није подносила пријаве у вези с бројним аферама у Републици Српској, већ је само причала о томе.

Бореновић подсјећа да су још у фебруару 2013. поднијели седам кривичних пријава, за случајеве Робна кућа „Боска“, Хидроградња Пале, „Ослобођење“ Источно Сарајево, „Гранд траде“…, због сумњи да је РС оштећена за око 200 милиона КМ, али до данас ништа није урађено  у вези с тим пријавама.

-Спремни смо да Додику у припреми тужби против њега уступимо сву документацију, а очекујемо да ће му у припреми валидне одбране помоћи Миле Радишић, Драган Вучетић, Горана Сувара и сви криминалци који су побјегли из Српске и „недоступни“ су правосуђу РС – навео је Бореновић.

Од понедјељка ће, каже, почети објављивати појединачно све случајеве корупције и криминала у којима су РС и њени грађани оштећени за милијарде марака.

-Тражимо одговор на питање гдје су паре, зашто је животни стандард у РС најнижи у региону, као и пензије… Одговор је у огромном одливу новца из РС. Не треба нам политика прављења жртве, већ одговорно понашање власти, нагласио је потпредсједник ПДП.