http://pdp.rs.ba/ocekujemo-rezultati-popisa-u-sto-skorije-vrijeme/

Тихомир Глигорић, члан Главног одбора Партије демократског прогреса, на конференцији за штампу говорио је о попису становништа, домаћинстава и станова у БиХ као и актуелним проблемима у Жељезницама Републике Српске.

ПДП очекује да се резултати пописа становништва објаве у што скорије вријеме, јер без ваљаних података пописа нема кредибилних стратегија ни планова друштвеног и економског развоја. Много времена је изгубљено у припреми самог пописа а након пописа извршеног у октобру 2013. године и даље, након толико времена, немамо коначне резултате. То оставља простора за разне сумње и манипулације за шта су одговорне надлежне владе. У вријеме док сам био директор РУГИП-а упозоравали смо Владу Републике Српске а посебно премијерку Жељку Цвијановић и предсједника РС Милорада Додика на методологију о попису становништва којом се вршио дијелом и пренос надлежности. Ова упозорења су се првенствено односила на неоправдано повећање статистичких пописних кругова у ФБиХ (за четири хиљаде више од пописа из 1991. године) што се практично односи на 400 000 становника (један пописни круг је cca 100 домаћинстава). ПДП се неће изненадити, уколико након објављивања резултата, актуелна власт Милорада Додика почне оптуживати Савез за промјене иако су он и Жељка Цвијановић одговорни за све пропусте које су чинили јер су, како они кажу, вјеровали својим коалиционим партнерима СДА и СДП, посебно Златку Лагумџији и тадашњем премијеру ФБиХ Нермину Никшићу. Уколико би се Милорад Додик као мајстор манипулације замјеном теза упустио у такву врсту оптужби то нећемо допустити јер имамо сву документацију која јано говори о одговорности актуелне власти.

ПДП оштро осуђује понашање Владе РС и руководства Жељезница РС за незаконито и неодговорно управљање јавним предузећем које је у дубиози од 230 милиона КМ. Подсјећамо да је 2006. године на рачунима Жељезница РС било 60 милиона КМ а да је резултат десетогодишњег управљања дубиоза од 230 милиона КМ. Штетним уговорима, финасијским малверзацијама и непотребним страначким запошљавањима су оштећене Жељезнице РС и  нанесена огромна штета Републици Српској. Осовина СНСД, ДНС и СП која је довела до дубиозе треба бити предмет истраге и кривичног гоњења. Посебно је питање ароганције и бахатости менаџмента када су у питању оправдани затјеви радника Жељезнице РС, који су своје право остварили правоснажним судским пресудама у висини од 20 милиона КМ и још увијек чекају исплату.

ПДП позива истражне органе да се укључе у истрагу и процесуирају незаконитости у Жељезницама РС које је утврдила и Јавна служба за ревизију РС.