http://pdp.rs.ba/obracanje-predsjedavajuceg-predsjednistva-bih-dr-mladena-ivanica-na-bozicnom-prijemu/

Поштовани пријатељи,

Налазимо се у предвечерје Божића, дана када обиљежавамо један од најрадоснијих догађаја – дан рођења Христовог. Божић није само празник љубави, мира и породице, то је и дан када се обиљежавају универзалне вриједности мира и љубави за све људе и сва времена. Иако хришћански празник, Божић носи са собом људске вриједности које су заједничке свим људима и свим вјерама.

Поруке мира и толеранције добивају на значају данас када живимо у времену у коме многе суштинске вриједности човјечанства као да су престале да постоје. Свједоци смо да има људи који у име Бога убијају друге људе само зато што се другачије моле, има људи који у име Бога убијају невине само да би на себе скренули пажњу. Сви заједно морамо се супротставити злу тероризма и учинити све да нестану апокалиптичне слике терористичких напада који пријете да паралишу савремену цивилизацију. Нема нити једне земље која је сама за себе у стању да се носи с овим злом. Само заједно уједињени око основних људских вриједности можемо добити ову битку.

Заједништво, мир и љубав као вриједности које доноси Божић посебно су значајне у Босни и Херцеговини. Историја, а посебно новија, научила нас је шта се догађа када нестане ових вриједности, а завладају мржња и раздор и наступи рат. У тим приликама страдају само обични људи и њихова патња бива огромна. Због тога покушајмо учинити све, свако са своје стране, да буде мање сукоба и свађа, а више толеранције и договора. Увјерен сам да то није толико тешко и да, кад хоћемо, ми то и можемо. Патријарх Павле је своједобно рекао мисли које као да су намијењене нама.

Каже Патријарх:

„Када би се сви држали љубави, ова земља би била рај. Али када би се сви држали бар оног што је мало мање од љубави – јер, љубав је веза савршенства – када би се макар држали принципа „што желите себи, то чините другима; што не желите себи, то не чините другима“, онда би земља, ако не би постала баш рај, била близу раја.“

Увјерен сам да можемо постепено градити веће међусобно повјерење и чинити Босну и Херцеговину не идеалном, али сигурно бољом земљом. То можемо заједно уз толеранцију и договор, ако не будемо лагали једни друге нити заједницу у којој живимо.

Свим грађанима желим поручити сљедеће: Сви сте вриједни и непоновљиви под овим небом. Волите и чувајте своје породице, своје ближње, своје пријатеље и познанике – јер тек кроз другога ми бивамо оно што јесмо. То су вриједности на којима стоји наш живот, али и друштво у коме живимо.

Свим Србима у Републици Српској, али и Србима у Федерацији Босне и Херцеговине, нашој браћи у Србији, Хрватској, Црној Гори и дијаспори, као и осталим православним у Босни и Херцеговини и широм свијета, желим да предстојеће божићне празнике проведу са својим најближим у добром расположењу и да барем тада забораве на све недаће које су нас задесиле.

Из љубави према Богу, свијету и човјеку славимо Божић и подсјетимо се древне, старохришћанске, величанствене, али и свевремене поруке:

Слава на висини Богу и на земљи мир, међу људима добра воља.

(Лк.2,14)

Свима вама који сте дошли вечерас најискреније захваљујем и све вас, као и ваше породице, радосно поздрављам нашим традиционалним поздравом:

Мир Божији – Христос се роди!

Повезане вијести:

ПДП РС