http://pdp.rs.ba/obracanje-clana-predsjednistva-bih-iz-republike-srpske-dr-mladena-ivanica-na-prijemu-povodom-bozica/

Пише: Младен Иванић

 

Ваше високопреосвештенство,

Ваше преосвештенство,

часни оци,

екселенције, еминенције,

драги пријатељи!

Окупили смо се у предвечерје најрадоснијег хришћанског празника Божића, дана када се родио Исус Христос у тами Витлејемске пећине и донио нову свјетлост међу људе. Божић је празник који посебно промовише двије кључне вриједности – љубав и мир. А то нам у овим временима посебно треба. Љубав да бисмо разумјели друге и другачије и мир да бисмо заједно напредовали.

Вријеме у коме живимо је тешко и бременито проблемима и невољама, и људи се с правом питају када ће нам бити боље. Патријарх Павле је на слично питање, онако светачки скроман, а филозофски промишљен, какав је био, нашао једноставан одговор. Каже он:

„Биће нам боље кад будемо бољи људи“.

У овој наизглед једноставној, а тако садржајној реченици налази се суштински одговор и на наше савремене изазове. Сви заједно требамо бити бољи људи, суздржавати се од сукоба, показивати много више толеранције и љубави да би нам свима било боље.

Божић свима, а поготово нама које људи бирају да их представљамо и водимо, шаље и једну снажну, темељну и универзалну истину, али и опомену – Бог, којем је све могуће, улази у свијет, не као цар и владар, него као слуга, да послужи спасењу људи из љубави према њима. Дакле, кроз дјело служења се показује љубав – а онај који служи људима има мир са људима и бива миротворац. Свако часно занимање јесте служба човјекова и свако од нас треба да се труди да своју службу изврши са савјешћу до краја, чистог образа пред Богом, на добро својих ближњих и свих људи уопште.

Нас људи цијене не само по дјелима која иза себе остављамо, већ и по ријечима које изговарамо. Свака ријеч која излази из нас и посебно у ово немирно историјско вријеме je важна. Цитираћу и парафразираћу светог Николаја Велимировића:

„Од ријечи се могу саздати тврђи зидови између људи, људи и богова, и богова него од челика. Челик може да буде зид између њиве и њиве а ријеч је зид између срца и срца.“

Чувајмо се због тога сви скупа тешких ријечи јер иза њих остају теже посљедице него што то ми који их изговарамо мислимо.

Хвала вам што сте дошли вечерас и што сте ме саслушали. Трудио сам се да говорим из срца и искрено јер ме на то подстиче божићна радост уткана у све нас. Божић је празник који Срби славе унутар породице и све вас који сте вечерас дошли ја доживљавам као ширу породицу.

Нека драги Бог свима вама и вашим породицама подари сваког добра, здравља и среће.

Свим православним Србима у Републици Српској, БиХ и Србији, нашој браћи у Хрватској и Црној Гори и широм свијета, те свима који славе искрено честитам Божић поздравом:

Мир Божији – Христос се роди!

Повезане вијести:

ПДП РС