http://pdp.rs.ba/obilezhavane-godishnitse-oluje-ivan/

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић и шеф дипломатије БиХ Игор Црнадак нису присуствовали јучерашњем обиљежавању годишњице прогона Срба у „Олуји“, због тога што позивницу нису добили на вријеме.

Манифестација је одржана у селу Бусије поред Земуна у Србији, а Иванић и Црнадак су позивнице добили поштом дан касније – тек данас послије 13 часова, сазнаје „ЕуроБлиц“.

Организатори манифестације биле су владе Србије и Српске, али је за позивање званица из РС било задужено Министарство рада и борачко-инвалидске заштите РС.

Из Иванићевог кабинета су о касном позиву данас писмом обавијестили Владу РС, док Црнадак за „ЕуроБлиц“ каже да је запрепаштен јер сматра да се ништа није десило случајно.

– Без обзира на то што сам знао какав је став власти РС према представницима РС у Сарајеву, ово је ипак преседан, да се таква трагедија користи за политичке обрачуне. То говори с каквим ниподаштавањем се односе према представницима РС у институцијама БиХ. У мом случају, позивница је упућена у сриједу, иако се за тај догађај давно знало. Очигледно је била намјера да се ово деси – сматра Црнадак, који није желио да прецизира кога лично сматра одговорним.

igor_crnadak

Међутим, министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић тврди да су позивнице послате на вријеме, али да ће ипак провјерити где је настао проблем.

– Лично мислим да није било до нас. Имам доста добру, уиграну екипу која годинама ради на обиљежавањима оваквих догађаја. Али, могуће да се десило нешто непредвиђено. Ево, и предсједник Скупштине општине Угљевик ми говори да му је позивница стигла касно. Шта је разлог, заиста не знам – каже Савановић за „ЕуроБлиц“.

Савановић

Он ипак негира да у цијелој причи постоје било какве скривене намјере.

– Не смијемо о томе уопште размишљати. Политичка позадина нема везе с овим, то је заједничко обиљежавање свих нас, нема политике. У питању је догађај који је везан за читав народ. Ваљда нисмо толико примитивни да се политички дијелимо и на обиљежавању трагедије народа. Док сам ја у министарству, то нећу дозволити – обећава Савановић.

Централној манифестацији обиљежавања прогона Срба у Бусијама је присуствовало неколико хиљада грађана, а окупљенима су се обратили предсједник РС Милорад Додик и премијер Србије Александар Вучић.

Повезане вијести:

ПДП