http://pdp.rs.ba/obavijesti-emo-sb-un-o-zloupotrebi-pa/

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је да ће он или министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак обавијестити Савјет безбједности УН о злоупотреби Представничког дома парламента БиХ.

„Добио сам данас писмо замјеника предсједавајућег Представничког дома Младена Босића у којем ме упозорава у вези са овим питањем. Ово је стварно прешло све мјере, они нису у своје име послали писмо генералном секретару УН Бан Ки Муну, те је ово лажно представљање“, рекао је Иванић.

Он је оцијенио да је страшна злоупотреба и кривично дјело то „што су се дрзнули да пишу у име Представничког дома“.

„Ко има право да говори ако одлука није донесена на такав начин. То ће имати врло негативне посљедице“, додао је он.

Коментаришући отворено писмо које му је данас послао посланик у Представничком дому Денис Бећировић у којем се наводи да Иванић жели да „ускрати и забрани да представници грађана у другим органима БиХ износе своје ставове“, Иванић је рекао да не познаје Бећировића и да „нема намјеру да са ирелевантним и екстремистима разговара“.

Он је напоменуо да БиХ не може наступити пред Савјетом безбједности УН када се буде разматрала резолуција о Сребреници, јер нема јединственог става.

„Не можемо наступити, одлазак и покушај да се нешто говори је мимо става“, додао је он.

Двадесет пет посланика Представничког дома парламента БиХ упутило је јуче писмо генералном секретару УН Бан Ки Муну у коме су навели да подржавају британски приједлог резолуције о Сребреници.

Иванић је рекао и да ће наредни дани бити изузетно важни за БиХ и да је потребно да кључни људи који воде ову земљу сједну заједно и покушају доћи до договора.

“Имамо отворену понуду из Европске уније, очекивало се да ћемо доћи до заједничког плана реформи, али нажалост нисам оптимистичан да ћемо стићи то брзо урадити. Ако пропустимо ову прилику, која можда није идеална, али је озбиљна, сумњам да ће се у наредних десетак година појавити више иједна озбиљна земља која ће се бавити БиХ”, изјавио је Иванић.

Рекао је да није оптимистичан да ће до посјете њемачке канцеларке Ангеле Меркел БиХ водећи људи у овој земљи имати јасну визији што хоће и желе.

“Видјећемо што ће бити наредних неколико дана или седмица. Сви требају бити свјесни своје одговорности и позивам све, прије свега власти у Бањалуци, да добро размисле у којем правцу се иде”, рекао је Иванић који је у Мостару учествовао на Петој регионалној конференцији Бизнис плус – Мостове гради економија.

Иванић је критиковао и рад државних и ентитетских премијера, објашњавајући како су погријешили јер су требали осмислити реформе и с тим отићи пред ММФ, а не чекати да из ММФ-а кажу шта се мора урадити у БиХ.

“ Очито је да смо имали неки наставак старе праксе”, оцијенио је Иванић, понављајући како је изразито важно да у наредним данима кључни људи у БиХ сједну и дођу до договора.

“Доста је непотребних свађа, улазака у теме у којима се разликујемо. Потребно је да се прича о заједничкој перспективи, будућности, економији, о стварању позитивног амбијента како би изашли из сивила свакодневнице”, поручио је Иванић.

Додао је како је потребно промијенити и политичку слику у регији како не би стално кружила слика о овој регији као регији сукоба, свађа, прошлости и различитих виђења.

“Има охрабрујућих ствари у том погледу, али пословна заједница треба наставити притискати политику да се бави економијом”, поручио је Иванић.