http://pdp.rs.ba/nije-bilo-rijeci-o-ulasku-u-nato/

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је да очекује да би, ако не до краја ове, онда почетком идуће године могао да буде активиран Акциони план за чланство /МАП/, као и да БиХ уђе у нову фазу односа са НАТО.

Иванић је након сусрета делегације БиХ са Сјеверноатлантским савјетом НАТО-а у Бриселу рекао да данас није било ријечи о чланству БиХ у НАТО-у јер је то питање о којем не постоји сагласност у БиХ.

„Тим послом ће се бавити неке друге генерације политичара јер вријеме за то још није сазрело“, изјавио је Иванић новинарима.

Он је навео да су током сусрета представљена достигнућа БиХ, а чланови Савјета упознати су о напретку у вези са „Прегледом одбране“, планом модернизације средстава, докле се стигло са књижењем војне имовине, саопштено је из Предсједништва БиХ.

„Међутим, главна политичка порука била је наша жеља да се размисли о услову стриктног књижења војне имовине“, навео је предсједавајући Предсједништва БиХ.

Иванић је објаснио да, у случају да се чека пуно испуњење услова, то потрајало бар још неколико година.

Према његовим ријечима, главна аргументација била је да је БиХ потребно активирање МАП-а јер о томе постоји политичка сагласност и власти и опозиције, те свих конститутивних народа у БиХ.

„И то је једна од ријетких ствари око које у БиХ постоји јединство. Надам се да смо успјели бар мало разбити резерве које један број земаља има према овоме. Надам се да ће након ове посјете поново бити разматрен овај услов“, рекао је предсједавајући Предсједништва БиХ.

На састанку је било ријечи и о учешћу припадника Оружаних снага БиХ у мировним мисијама, које је оцијењено изузетно добрим.

„Наше јединице су, према оцјенама, међу најбољим када је ријеч о земљама чланицама које учествују у мировним мисијама, посебно у Авганистану, али и у другим просторима, на примјер Африци. Исказали смо опредијељеност да то радимо и убудуће“, навео је Иванић.

Он је додао да је било ријечи и о вишку наоружања. „Рекли смо да се то полако своди на разумне мјере јер, прије свега, представља безбједносно питање. Све у свему, на данашњем састанку је било доста позитивних ствари“, каже Иванић.

Повезане вијести:

ПДП