http://pdp.rs.ba/nenad-vukovic-ugostio-episkopa-zahumsko-hercegovackog-grigorija/

Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски и администратор Митрополије дабробосанске Григорије у разговору са градоначелником Источног Сарајева Ненадом Вуковићем и представницима градске власти поручио је да се из свих проблема са којима се сусреће српски народ на овом подручју може изаћи само заједничким дјеловањем.
„Мора да постоји виши план да се заједнички ради на ономе што је добро за све људе и за нас који данас имамо неке водеће позиције. Важно је да разговарамо и да се договарамо, иначе ћемо увијек имати нове и нове проблеме који ће бити нерјешиви“, поручио је владика Григорије.

Он је додао да се мора стално разговарати и отворено говорити и тек тада ће бити могуће напредовати.

Владика Григорије је рекао да је током данашњег састанка у Источном Сарајеву констатовано да православне цркве, имовина и постојање Срба у федералном Сарајеву никад не смије бити заборављено.

„Ма гдје да живе, Срби који су избјегли из ове сарајевске долине, не смију да буду заборавни и немају право да забораве своје гробове и своја имања, своје постојање и своју историју“, поручио је владика.

Он је нагласио да нико није добровољно отишао, напустивши своју кућу и имање и да се против тога треба борити сјећањем, памћењем и слогом.

Према његовим ријечима, важно је да цркве у федералном Сарајеву не смију бити заборављене и да се увијек треба сјећати ријечи Милорада Екмечића да је то „упаљено кандило нашег постојања тамо“.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић изразио је велико задовољство и захвалност владики Григорију што су током васкршњих празника у више наврата разговарали и размијенили мишљења.

Он је нагласио да су данас разговарали о темама које се односе на останак и опстанак српског народа и Српске православне цркве, како на простору Источног Сарајева, тако и федералног Сарајева.

„Циљ нам је да опстанемо и останемо у капацитету који имамо данас и да на један озбиљан начин његујемо традицију и обичаје српског народа и свих богомоља које имамо на овом простору“, поручио је Вуковић.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић захвалио је владики Григорију на посјети, због које, како је рекао, осјећа задовољство и радост.

„Наш основни циљ у Источном Сарајеву јесте да задржимо наше становништво овдје и да се сви заједно потрудимо да нас буде што више. Ми имамо шест општина које желимо да развијамо, имамо и изразито неразвијене општине којима настојимо да помогнемо, како бисмо задржали грађане на том подручју и обезбиједили им, колико толико, нормалне услове за живот“, рекао је Лучић, додајући да Град има добре односе са Српском православном црквом, те да се у буџету Града редовно обезбјеђују средства за изградњу, одржавање и рад цркава.

Замјеник градоначелника Данко Вучетић рекао је да је неопходно радити на враћању морала у односима међу људима и да многи проблеми долазе из тога што је све мање моралних вриједности у друштву. „Мора се кроз образовни систем чинити више, како школе не би биле само установе за школовање и образовање, него и за васпитање“, сматра Вучетић.