http://pdp.rs.ba/nenad-vukovic-bolnica-kasindo-univerzitet-pa-turizam-su-nam-prioriteti/

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић за првог човјека града, у чијем је саставу шест општина које заједно имају 65.000 становника, изабран је 9. марта, тачно прије два мјесеца. Вуковић је говорио о плановима и пројектима које планира реализирати у наредне четири године.

Заштита грађана

– Најтеже и горуће питање за становнике Источног Сарајева је болница Касиндо и здравствена заштита грађана, која је гора него 1945. године. Стално вршимо притисак да се гради нова болница, а не да се раде адаптације – рекао је Вуковић.

Осим болнице Касиндо, Вуковићу је врло важан Универзитет, јер је окосница која окупља младе, те је навео да неће дозволити гашење било којег студијског програма.

Важна привредна грана развоја Источног Сарајева је туризам, посебно на Јахорини, која је озбиљан ресурс за нова радна мјеста и развој трговачко-угоститељског сектора.

– Све радимо да што боље утјечемо на развој Олимпијског центра Јахорина, који је тренутно у проблемима. Завршена је градња вертикалног шестосједа, али не и систем вјештачког осњежавања. Приватни сектор много је новца уложио у Јахорину и тај тренд требамо наставити – казао је Вуковић.

Градоначелник је задовољан сарадњом институција, али и политичарима и грађанима. Истиче да грађани свакодневно сарађују, без обзира на ентитетску линију.

– Становници Источног Сарајева иду у Сарајево због садржаја које немају овдје. Лично, редовно водим дјецу у Пионирску долину, јер немамо зоолошки врт. Сарајлије овдје долазе јер је јефтиније, бољи су ноћни изласци, на Јахорину иду због доброг туризма и квалитетне понуде. Многи наши грађани иду и у тржне центре и на пијаце у Сарајеву… – навео је Вуковић.

Промоција туризма

Градоначелнику је посебно значајна организација Европског омладинског олимпијског фестивала (ЕYОФ), којем ће градови Сарајево и Источно Сарајево бити домаћини 2019. године.

– Најважнија и најпозитивнија ствар коју чекамо је ЕYОФ, прилика коју морамо искористити јер ће нам на директан начин помоћи у промоцији туристичких потенцијала. Имам добру сарадњу с градоначелником Сарајева Абдулахом Скаком, имамо интензивну комуникацију – рекао је Вуковић.

Када је у питању сарадња с општинама у саставу града, Вуковић је истакао да Источно Сарајево није дужно финансијски помагати општине, иако се начелник Источног Новог Сарајева жали на лош однос Града према тој општини. Градска управа обавља све врсте инспекцијског надзора, има надлежност над ватрогасном јединицом, врши промоцију туризма, финансирају материјалне трошкове средњих школа те на тај начин помаже општине јер им штеди новац које би општине давале за ове услуге.

Повезане вијести:

ПДП РС