http://pdp.rs.ba/nenad-milosevic-grujicic-dao-400-000-km-sefu-kabineta/

Ту одлуку начелника Сребренице Младена Грујичића ћемо поништити 6. јуна,

каже у интервјуу за Ослобођење одборник ПДП-а,

доктор Ненад Милошевић

Након што је предсједник РС-а и СНСД-а Милорад Додик покушао путем изасланика из Братунца купити једног одборника нове већине у Сребреници, да ли је било још таквих покушаја?

– Већина је стабилна иако је било још сличних покушаја, јер је у Сребреницу долазио шеф кабинета предсједника РС-а. Том смо састанку присуствовали сви из Савеза за промјене, а ако им је у СНСД-у циљ да један човјек по сваку цијену уђе у власт, то је њихов проблем.

Павловићеви интереси

Ми смо рекли да са свима желимо разговарати, осим са Радомиром Павловићем. Он је кочница и сметња у Сребреници, јер се 20 година бави политиком, а никаквих резултата нема.

Причамо о човјеку који води локални СНСД, а живи у Бајиној Башти?

– Тако је.

Демантовали сте из Савеза и Павловићеве приче о томе како су одборници СДА пристали да се он врати у власт?

– У неким медијима је изашао чланак о томе како он преговара са СДА. Нама су колеге показале његове поруке. Био је спреман покушати са још једним одборником избацити нас из Савеза за промјене, што говори о његовом пројекту. Њему је циљ да се он врати у власт, користећи српско јединство за лични интерес и остваривање својих накарадних идеја. Павловић не жели ни српско јединство ни функционалну власт у Сребреници.

Не жели ни сарадњу са Бошњацима који у Сребреници живе?

– Не, а то су људи који живе у Сребреници и околним селима, сви их познају. То су скромни, честити и поштени људи.

Мислите ли да ће начелник, као члан СНСД-а, промијенити мишљење о новој већини?

– Ја се искрено надам да ће начелник увидјети да он има нашу подршку у будућем раду, али за ово што је до сада радио не. Стао је на страну Опћинског одбора СНСД-а, запошљавао страначку родбину, кумове. То не подржавамо и због тога се он, очито и опире. У суштини, он не зна шта је његов посао. Нас 11 одборника смо демократски изабрани и удружили смо се у већину. То је наше неотуђиво демократско право, а мијешањем у ту одлуку начелник показује да није дорастао функцији коју обнаша.

Подсјетили сте Грујичића да је побиједио као заједнички, а не кандидат СНСД-а. Је ли Вам начелник одговорио?

– Нисмо добили ни одговор ни објашњење. Тражили смо почетком прошле седмице састанак са њим, да сједнемо до петка, међутим, нисмо ни на тај захтјев добили одговор. Добра ствар у цијелој причи о новој скупштинској већини је та да што више притисака праве на нас било из Бањалуке или из Сарајева, нас 11 смо све сложнији, јединственији и истрајнији у нашим одлукама.

Шта је са ДНС-ом у Сребреници? Ово Вас питам због чињенице да ова партија добро сарађује са Савезом за промјене у многим локалним срединама, а и због пропале намјере СНСД-а да прода Рудник Љубија?

– У ДНС-у има образованих људи и жао ми је што Главни одбор те странке не увиђа како локални огранак у Сребреници има младе и перспективне људе, али да су они тренутно под патронатом СНСД-а и Радомира Павловића. Значи, понашају се као сателитска странка, ти су момци добијали и пријетње, а знамо да подржавају политику развоја Сребренице. Међутим, налазе се у страху и Павловић их користи за поткусуривање са осталим људима.

400.000 КМ шефу кабинета

Уз успостављање нове већине, дошло је и до смјена на неким од руководећих мјеста. Шта се дешава у самој Општини?

– Примопредаје су завршене у јавним предузећима, вршиоци дужности начелника одјељења у Општини су преузели дужност, осим колегинице Медихе Смајић. Претходни начелник у том ресору је закључао кабинет и не да кључеве. Што се тиче замјеника начелника, ми смо демократска већина и пошто то мјесто припада Бошњацима, о њему ће одлучити предсједавајући Скупштине општине Алија Табаковић, сад већ не са својих пет, већ седам одборника. Тифа Ефендић и Хамдија Фејзић су приступили одборничком клубу СДА, тако да Павловић више нема 10 чланова у опозицији, него их има осам.

Је ли Хамдија Фејзић имао неких додатних захтјева?

– Не знам да ли их је имао, али он никакву функцију не може добити. Та сам увјеравања добио од коалиционих партнера. Вјероватно је схватио да треба повући кочницу у причи са Павловићем и причи о новој већини.

Шта ће бити са Бањом Губер. Начелник је најавио разговоре са инвеститорима, као да је заборавио да је то приватни посјед?

– Управо се на томе види колико се начелник и СНСД плаше нове већине, јер ми заиста радимо у интересу грађана. Сједница Скупштине општине је најављена за 6. јуни и ми смо на дневни ред ставили неке одлуке начелника на преиспитивање.

Доста је тајкуна

Рецимо, једна од њих је она о додјели подстицаја у кожарско-текстилној индустрији. Без расписивања тендера, како би на позив могла аплицирати фирма која се бави кожом или текстилом, која има искуство у том послу, они су тај подстицај имали намјеру дати брату шефа кабинета начелника. Подстицај је вриједан 400.000 марака!

Мало ли је?

– Ми ћемо ту одлуку поништити, јер сматрамо да су сви инвеститори добродошли у Сребреницу, и они са запада и са истока, али ако је ријеч о фирмама које имају традицију у послу којим се баве, а не да причамо о тајкунским фирмама са сједиштем у Доминиканској Републици или ко зна гдје. Такви долазе да узму подстицаје од по 10.000 КМ по запосленом, па наведу 40 радника и онда добијете наведени износ за брата шефа кабинета. Против такве политике се ми боримо, јер не може начелник запошљавати кумове и родбину, још мимо позива и закона. Нека најбољи буде запослен, али нека то буде путем јавног позива, макар се изабрао и човјек из СНСД-а.

Јесте ли причали са члановима ДНС-а након Павловићевих тврдњи?

– Јесмо. Павловић је сам изнио у јавност ставове ДНС-а, а момци из те странке ништа од тога нису потврдили. Он сам наступа. Путем портала је објављено и да нам је републичка власт поништила неке одлуке, што није тачно, јер тих одлука нема нигдје.

Ако начелник и даље буде одбијао разговор са одборницима већине, шта ћете урадити?

– Ми ћемо га позвати да се уразуми, а он је тај који је замијенио тезе. Не опструишемо ми рад Општине и њен развој, већ он. То је доказао овим што сам вам већ рекао, а све то ради по налогу ОО СНСД-а.

Повезане вијести:

ПДП РС