http://pdp.rs.ba/nakon-ivanicevog-ultimatuma-incko-uputio-izvinjenje/

Из Канцеларије високог представника у БиХ изражено је жаљење „онима који су могли бити повријеђени због његове погрешно интерпретиране изјаве“, што се може сматрати извињењем због Инцкове незграпне изјаве у којој је почетком ове године у исту раван ставио Републику Српску и НДХ.

Наиме, члан Предсједништва БиХ из Републике Српске, Младен Иванић, свој долазак на сутрашњу сједницу ПИК-а условио је Инцковим извињењем.

Инцко је 10.01. прошле године рекао да:

„За међународну заједницу постоји само дејтонска Босна и Херцеговина и Република Српска која је добила свој легитимитет 21. новембра 1995. године у Дејтону. Ако бисмо почели славити празнике као што је 9. јануар, онда би се неки могли досјетити и да се слави, рецимо, 10. април, дан када је основана Независна Држава Хрватска (НДХ).“

Реагујући на ту Инцкову изјаву, тадашњи предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је да не види разлог да као српски члан Предсједништва настави комуникацију са високим представником, уколико се он не извини за изјаву у којој је у исти контекст ставио РС и НДХ:

-Инцкова изјава једна је од најгнуснијих које смо могли да чујемо од особе која представља међународну заједницу у БиХ, а ово је увреда не само за Србе, Републику Српску и све њене становнике, већ за све људе у БиХ који желе мир и стабилност и којима је доста конфликта,

додао је Иванић и истакао да је задатак високог представника да чува Дејтонски мировни споразум, тиме и Републику Српску, а не да је пореди са НДХ.

Подсјећамо да је након инцидента у ком је Инцко Републику Српску упоредио са НДХ, одмах услиједила и реакција Бранислава Бореновића, који је високом представнику поклонио књигу „Злочини над Србима у Независној држави Хрватској“ и текст Дејтонског мировног споразума.

Бореновић је указао да је Република Српска међународно призната и да је потпуно неприхватљиво да је Инцко пореди са “фашистичком НДХ“.

„Згрожени смо изјавом Инцка, која је крајње некоректна и за сваку осуду и тражимо да се под хитно извини грађанима Републике Српске. Никада нећемо дозволити да о Републици Српској тако говори и пореди са злочиначком НДХ.

Високи представник је овим показао да се потпуно изгубио у провођењу свог мандата, умјесто да утиче на стабилизацију прилика у БиХ, која има двоентитетско уређење“,

изјавио је својевремено Бранислав Бореновић, захтјевајући извињење Валентина Инцка грађанима Републике Српске.

ПДП РС