http://pdp.rs.ba/mup-izbegava-odgovor-na-pitanje-o-predstavnistvu-republike-srpske-u-izraelu/

Клуб посланика Партије демократског прогреса у НСРС добио је одговор из Министарства унутрашњих послова Републике Српске у којем се позивају на Увјерење о регистрацији Пореске управе Израела од 16.01.2014. године и ревизорске извјештаје Министарства за економске односе и регионалну сарадњу, из чега закључују да не располажу доказима да постоје противправне радње или малверзације на штету Републике Српске у случају афере ”представништво РС у Израелу”.

Међутим, нису нам одговорили шта ће урадити у вези са наводима израелског Министарства иностраних послова које је потврдило да то представништво не функционише већ двије године. Нису одговорили ни када ће провјерити на чији рачун су у протекле двије године лијегале паре из буџета Републике Српске намијењене представништву.

Иако смо их конкретно питали за 2015. и 2016. годину, МУП РС се позвао на податке из 2014. године.

Прошла су скоро два мјесеца откако смо поставили питање и Министарству финансија РС, али још нисмо сазнали колико тачно новца је исплаћено у 2015. и 2016. години, на чији рачун су исплаћене ове паре (тражили смо да нам доставе потврду), имају ли гаранцију да је исплаћени новац у протекле двије године искориштен за рад представништва РС у Израелу (тражили смо било какву писану потврду, у којем год облику), на шта су конкретно утрошена ова средства, појединачно по ставкама и колики је остварени промет Републике Српске са Израелом у протекле двије године.

МУП РС навео је да представништво Републике Српске у Израелу редовно доставља план рада и финансијски план, полугодишњи и годишњи извјештај о раду и мјесечне финансијске извјештаје, као и другу релевантну финансијску документацију, али никакве доказе за то нисмо добили.

Клуб посланика ПДП у НСРС и даље очекује конкретне одговоре са доказима из Владе Републике Српске, како бисмо коначно сазнали истину у вези са представништвом у Израелу.