http://pdp.rs.ba/mladi-saveza-za-promjene-sutra-protest/

Представници младих из политичких партија које чине Савез за промјене те младих из странке Напредна Српска најавиле су за сутра мирно окупљање грађана у Бањалуци, а у циљу протеста против, како су навели, медијског мрака који влада на јавном сервису – РТРС.

Ови протести биће одржани 17. септембра с почетком у 11.30 у парку Младен Стојановић, а мирна шетња биће настављена према згради РТРС-а.

Организатори су организације младих из опозиционих партија из Републике Српске, а поред Савјета младих ПДП-а, на протестима ће се бити и млади СДС-а, млади НДП-а, те Актив младих странке Напредна Српска (СНС).

Они су позвали уједно и све незадовољне грађане, борце, пензионере и младе да им се придруже у њиховој борби против, како су истакли, Режима у Републици Српској.

„Разлог је то што РТРС није јавни сервис јер се налази у служби једног човјека који је који је власник СНСД-а. Уколико РТРС настави са овакво уређивачком политиком будите увјерени да ће бити одговоран за подјелу народа у РС. Тренутно РТРС народ и грађане РС дијели на издајнике и патриоте, јавни сервис нема право да дијели политичке партије а самим тим и грађане Републике Српске на патриоте и издајнике. РТРС је јавни сервис, сервис грађана Републике Српске и зато мора да води здраву и одговорну уређивачку политику која неће бити субјективна већ објектива и у служби свих грађана Републике Српске“ рекао је данас у Бањалуци Игор Остојић, предсједник младих СДС-а.

Никола Дроњак, предсједник Савјета младих ПДП-а рекао је да је сутрашње окупљање против уређивачке политике РТРС-а само почетак радикалније борбе против „Режима у Српској“.

„Овим желим да позовем све незадовољне грађане Републике Српске, незапослене, борце, младе, пензионере и све остале грађана да нам се придруже у мирној шетњи која ће кренути до РТРС-а. Циљ нашег окупљања је мрак који је завладао на РТРС-у, једноумље које се прожима њиховом уређивачком политиком. РТРС је један од стубова Републике Српске. Милорад Додик и његова клика су приватизовали РТРС и створили од ње гебелсовску телевизију која напаћене грађане РС-а свакодневно бомбардује како постоје одређени издајници који не желе добро Републици Српској, а то су људи из Савеза за промјене”, казао је Никола Дроњак.

Ђорђе Праштало, из НДП-а рекао је како ће они подржати ове протесте из више разлога.

„Тренутно се у РС дешава више афера, а ту стварну слику нећете видјети на јавном сервису. Ако га сви заједно плаћамо, онда је ред да добијемо информацију а не да нашу информацију редукују одређени центри моћи који су смјештени у Палати Републике. Сматрамо да је само постојање црних листи на РТРС-у које су потврђене, а које је споменуо бивши директор довољан разлог да се политичке партије позабаве чињеницом да одређене опозиционе партије нису смјеле бити позване на РТРС. Дакле, ако нисмо имали могућност да десет година не говоримо, празна столица у емисијама је довољна“, казао је Праштало.

„Странка Напредна Српска апсолутно подржава акцију коју организују активи младих свих чланица Савеза младих. Желим да позовем све људе који су незадовољни у РС. Ми подржавамо ову акцију „Стоп медијском мраку“, рекао је представник младих из Странке Напредна Српска.

Драшко Станивуковић из ПДП-а каже како је тешко овдје говорити о идеји протеста, ово сматрају више као једином опцијом која им је остала.

„Сва министарства су под управом овог режима, све школе, полиција, здравство па чак и јавни сервис грађана који сви плаћамо, све што можете видјети они су заузели и корумпирали. Немамо коме да се жалимо. Једино су рјешење протести. А испред Јавног сервиса јер упорно прикрива сва (не)дјела овог режима и не служи свим грађанима подједнако. Зашто га онда сви плаћамо?“ пита се Станивуковић.

Станивуковић каже да се овдје треба поставити питање: За кога ради ,,наша“ медијска кућа? За који дио грађана наше земље?

„Моје мишљење је да треба да служи свима подједнако. Само што нису кренули преносити шта предсједник и премијер једу и како је то најбоља храна, као и све што они ради. А ми све лошије живимо и све више задужени“ каже нам.

Он додаје како су најављени протести заправо протести свих грађана Републике Српске.

„Ово нису протести само против РТРС-а, него и против министра просвјете и културе у РС Дане Малешевића и његове уписне бајке и против свих оних који наносе штету нашој држави. А таквих је пуно“, додаје Станивуковић.