http://pdp.rs.ba/mladen-ivanic-u-posjeti-bugarskoj/

Предсједавајући Предсједништва БиХ др Младен Иванић разговарао је данас у одвојеним сусретима у Софији са предсједником Републике Бугарске Руменом Радевим и премијером Бојком Борисовим.

Предсједавајући Предсједништва БиХ др Младен Иванић рекао је да придруживање Европској унији за БиХ представља могућност за превазилажење многих интерних сукоба, те изразио увјерење да ће БиХ добити кандидатски статус током бугарског предсједавања. Предсједавајући Иванић је рекао да, без обзира на бројне унутрашње разлике, БиХ ипак може да буде примјер релативно брзог постконфликтног опоравка.

Теме разговора биле су актуелна политичка ситуација у двије земље, стање у региону, билатерални односи БиХ и Бугарске, као и могућности за придруживање региона Западног Балкана Европској унији.

Предсједавајући Предсједништва БиХ и предсједник и премијер Републике Бугарске сагласили су се да је интеграција овог региона у Европску унију веома важна.

У том свјетлу, бугарски предсједник Румен Радев нагласио је да ће то бити приоритет предсједавања Бугарске Европском унијом у првој половини наредне године и да БиХ има снажну подршку ове земље за добијање кандидатског статуса.

Предсједавајући Предсједништва БиХ др Младен Иванић рекао је да придруживање Европској унији за БиХ представља могућност за превазилажење многих интерних сукоба, те изразио увјерење да ће БиХ добити кандидатски статус током бугарског предсједавања.

Предсједавајући Иванић је рекао да, без обзира на бројне унутрашње разлике, БиХ ипак може да буде примјер релативно брзог постконфликтног опоравка.

Билатерални односи БиХ и Бугарске оцијењени су изузетно добрим, те је наглашено да ова посјета представља само наставак пријатељске сарадње.

Саговорници су констатовали да је Бугарска политички врло блиска БиХ, те да је једно од важних питања заједничка борба против тероризма, и то не само у области политичке, већ и директне сарадње надлежних служби.

Закључено је да на билатералном плану постоји трговинска размјена која пружа простор за даље унапређење, а истакнута је и потреба развоја саобраћајне инфраструктуре и бољег повезивања.

Предсједавајући Предсједништва БиХ др Младен Иванић информисао је бугарског предсједника и премијера о унутрашњој политичкој ситуацији и ставовима унутар БиХ у вези са активирањем МАП – Акционог плана за чланство, те приступањем НАТО.

Предсједавајући Иванић подсјетио је да је у области образовања Република Бугарска финансирала обнову више школских објеката у БиХ, међу којима се посебно истиче Основна школа „Георги Стојков Раковски“ у Бањалуци (тзв. Бугарска школа).

Премијер Борисов рекао је да су пред регионом велики изазови, међу којима је и недовољно запошљавање, што све заједно доноси и изазове по стабилност. Он је предсједавајућем др Иванићу пренио искуства Бугарске о кориштењу ЕУ фондова и нагласио да би и БиХ требало да искористи што боље ту могућност, те да Бугарска може да буде добар примјер.

Предсједавајући Предсједништва БиХ др Младен Иванић предводи делегацију БиХ која борави у узвратној посјети Републици Бугарској.

Током посјете Републици Бугарској, делегација БиХ ће се у Софији састати и са предсједником бугарске Националне скупштине Димитром Главчевим, а планирана је и посјета општини Велико Трново.

У делегацији БиХ је, осим предсједавајућег др Иванића, и министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак, амбасадор БиХ у Републици Бугарској Радомир Богдановић, те представник Кабинета хрватског члана Предсједништва БиХ Дејан Вањек.

Узвратна посјета предсједавајућег Предсједништва БиХ др Младена Иванића услиједила је након што је у априлу 2015. године предсједник Републике Бугарске Росен Плевнелиев посјетио БиХ.

 

 

Повезане вијести:

ПДП РС