http://pdp.rs.ba/mladen-ivanic-u-danu-uzivo-na-n1/

Члан Предсједништва Босне и Херцеговине Младен Иванић био је гост Дана уживо на Н1 телевизији. С Нермом Турић разговарао је о односима у Предсједништву БиХ, функционисању власти те о горућим политичким питањима у БиХ.

О односима у Предсједништву каже да може говорити само о свом осјећају.

„Имам коректне односе са њима. Са Изетбеговићем сам имао више политичких неслагања, око 9. јануара, ревизије пресуде против Србије, али генерално имамо коректне односе. Попијем кафу и са једним и другим. Немамо личних сукоба. Мислим да су односи у Предсједништву са најмање повјерења од почетка мандата. Разлика између бошњачких и хрватских политичара, Мостар, изборни закон, Пељешки мост, ревизија… Амбијент је лош“, оцијенио је Иванић.

Није као у почетку мандата, у то је Иванић сигуран, када је постојао договор.

„Тада смо неслагања задржавало унутар куће, а слагања смо износили ван куће. Нажалост, то је сломљено прије годину и пол, када је било прегласавање око пописа. И бојим се да ће то тако бити до краја мандата“, казао је Иванић.

У досадашњем раду чини се да је долазило до сукоба са Бакиром Изетбеговићем, и са Иванићеве и Човићеве стране, док Бакир Изетбеговић често спочитава да Човић заступа интересе Хрватске, а Иванић Србије.

„Волио бих да видим на чему. Волио бих да видим шта сам урадио. Ја јесам заступао оно што мислим да је интерес српског народа. Показало се да сам око ревизије пресуде био у праву. Да ли то значи да бих радио у интересу БиХ само када бих подржавао СДА? Све што заговарам у интересу је БиХ и не знам да ли сам направио иједан потез који није у интересу БиХ“, изјавио је.

„Ја нисам бранио Србију, ја сам говорио о чињеницама. Ревизија је приватни чин једног од три народа. Сазивао сам сједнице Предсједништва, нисам их ја напуштао. Него Изетбеговић. Он је напуштао. Лицемјери кажу да заступам интерес Србије. Показало се да мој став има међународну потврду, а душебрижници који су ме нападали нису“.

Коментарисао је и састанак Драгана Човића и Колинде Грабар Китаровић одржан јучер, 11. септембра. Разговарало се о Пељешком мосту, а тај разговор је дијелом окарактерисан да је Човић збунио јавност и у БиХ и у Хрватској.

„Нисам имао конкретне иступе у јавности. Покушавам да ухватим у чему је суштински проблем. Ми нисмо имали на сједници Пељешки мост, не знам ни хоћемо ли. Нисам предсједавајући и немам овлаштење да формирам дневни ред. Од свега што сам истраживао, неколико ствари стоји. Мост габаритима није проблематичан. Бх. страна не оспорава хрватској страни да направи мост, али дио политичких стуктура, бошњачких, тражи нешто што се мени чини логичним, да пловила из БиХ имају приступ отвореном мору. Питање је и без моста то, оно постоји“, оцијенио је Иванић.

Разумним оцјењује да обје стране сједну за стол и договоре се.

„Нека кључни људи дефинишу проблем, а ако се добије слобода пролаза – не би нико имао проблем са градњом моста. Све се на то своди, остало је празна прича. Покушат ћу да дјелујем и према једнима и према другима да дјелујем на такав начин.“

Тврди да ако има жеље – проблем се може ријешити, али проблем је у томе што обје стране користе Пељешки мост за градњу имиџа.

О односима са сусједним земљама

„Имам осјећај да свима то одговара“.

Какви су тренутно дипломатски односи са сусједном Хрватском?

„Тешко да могу бити судија. Односи нису добри, тензије се виде. Од привођења официра из Орашја, настављене тензије када је Хрватска подржала декларацију о федерализацији БиХ, Хрватска има тензије око пресуде у Хаагу, стала је иза захтјева ХДЗ око изборног закона. То је дигло тензије. Сваки народ да себи бира представника, ту не треба примједба“, оцијенио је члан Предсједништва БиХ.

А изјаве о тероризму у БиХ?

„У Сарајеву се преемотивно доживљавају неке ствари, као тероризам. Ми смо у БиХ имали четири акта која су добила статус тероризма, Бугојно, напад на Амбасаду САД-а, Звонрник и касарна Рајловац. Друге земље то нису имале. Ако све стављамо под тепих – претјерујемо. Не ваља сваки коментар те врсте – говорити да нема ништа. Има проблема, не треба их потцјењивати, али није терориста иза сваког ћошка. Имамо проблем, а нећемо прихватити да нас неко злоупотребљава.“

Да ли су односи бољи са Београдом него са Загребом?

„Нису. Имали смо посјету предсједника Србије након шест година. За двије сусједне земље то је дуго. Није то добро. Искрено мислим да је на Сарајеву главна одговорност. Швајцарска је привела Орића и отказана је посјета предсједника Србије. Без обзира на све са Вучићем што је било у Сребреници, нас тројица смо дошли у Београд и имали потпуно другачији приступ. Имали смо посјету сада, успјешнију него што сам очекивао. Видјет ћемо у наредних два-три мјесеца, да БиХ и Србија постигну договор о граници. То није тешко, нема теорија завјере, ствари су рјешиве ако има воље“.

Ако би БиХ постигла договор са Србијом око границе, Иванић сматра да би то ставило притисак на Хрватску око истог питања.

Да ли сматра да је испред нас ера бољих односа?

„Нисам сигуран. Наслушао сам се превише лијепих ријечи, опрезан сам. Нећу превише јавно да говорим, појавит ће се политичар другог-трећег реда, па направити другачији амбијент. Видјет ћемо, позитивније је него раније“, појаснио је Иванић за Н1.

Ратне теме – камен спотицања

25 година је прошло од рата у БиХ, и ако се Иванића пита – видљиво је да ће свако имати своје објашњење.

„У сваком од тих објашњења, свако вјерује да је жртва и има аргументе за то. Ако бих ја некога тјерао да прихвате моје аргументе, и обратно – ова ће се земља вртити у кругу. Нека свако себи објашњава улогу, нека се историчари баве и неутрално покушају објаснити. Превише је било патње на све три стране да би неко рекао да је невин, а сви други криви. Што се мене тиче, те теме треба оставити по страни, и покушати вратити теме тамо гдје можемо да се усагласимо. Млади, инвестиције, факултети, пролазе нам ствари којима се нико не бави“.

Декларацију о заштити језика и културе Срба у Србији и РС оцјењује као исправном одлуком, будући да ће се темељити на базичним стварима иденитета.

„Не вјерујем да ће се бавити неким територијалним стварима. И не знам како је могу критиковати прије него је виде. Ако Додик буде дизао цијену њом – неће је опозиција подржати. Ако ће учествовати сви, онда ће то бити документ који ће се бавити идентитетом. Шовиниста ће бити онај који то оспорава. Знајући Београд, ту неће бити ријечи о територији. Србија је јасно рекла да неће урадити ништа чиме би угрозила интегритет БиХ“.

Рад власти у БиХ

ХДЗ – СББ и СНСД се у посљедње вријеме оцјењује као „јача од формалне коалиције“ на нивоу БиХ, а важни закони требају доћи на дневни ред.

„Већина, односно коалиција иза Савјета министара је пала на попису. Барем што се српске стране тиче, развило се неповјерење. Европска агенција за статистику је казала да је 200.000 људи погрешно пописано. Испало је да је због глупости дошло до надуравања. Склад је дјеловао захваљујући сарадњи СДА и ХДЗ, и интереса ФБиХ. Сломило се када су напустили посланици СДА, а технички мандат ће трајати до избора“.

„Видљиво је да постоји сарадња између Додика Човића. И немају ништа против сарадње са Радончићем. Он (Радончић) може имати проблем због перцепције Сарајева, бит ће занимљиво како то објаснити у РС: Има ту више мистификације, али нема идеолошке сагласности“, казао је Иванић.

Не вјерује у куповину гласова од закона до закона, јер тврди да неће бити законодавних активности до краја мандата и јако му је жао због тога.

„Актери су почели једни друге да ударају, како изаћи из тога до избора?“, пита се Иванић.

Са Милорадом Додиком се није видио неколико мјесеци, али каже да је обавезан да сарађује са њим.

„Ја као политичар не вријеђам. Додик вријеђа, измишља, сам себе убиједи у ствари које не стоје. На адекватан начин то знам вратити. Код грађана имам интегритет. Сјест ћемо, али политичку сагласност немамо. Он брани српски народ, али не морамо се тући и шамарати сваки дан. Не слажем се са унутрашњом политиком у РС, али нећу вријеђати“.

Интересовало нас је да ли ће се поново кандидовати на мјесто члана Предсједништва БиХ из реда српског народа?

„Прерано је говорити о томе. Да се бавимо помацима, барем једном озбиљном инвестицијом, са пар позитивних вијести – ствари би се значајно промијениле. Може се то направити. Нисам још одлучио о кандидатури. Чињеница да сам се повукао са чела партије говори да је вријеме да завршим политичку каријеру. Могуће је да не будем кандидат. Ако ће се политика свести на међусобно иживљавање, такмичење у шамарењу, вријеђању – не треба ми то. Нисам такав ни човјек ни политичар“,

казао је на концу разговора за Н1 у емисији Дан уживо.

Повезане вијести:

ПДП РС