http://pdp.rs.ba/mladen-ivanic-snsd-u-istom-kolu-sa-sda/

Младен Иванић, предсједавајући Предсједништва БиХ, не види могућност било каквих крупнијих промјена на политичкој сцени у БиХ до наредних парламентарних избора.

У интервјуу за „Независне“, Иванић говори о кризи у БиХ и у односима с Изетбеговићем, процјењује односе СДА ХДЗ, те одговара на све гласније најаве о његовој кандидатури на изборима у октобру 2018. године.

НН: У каквим сте тренутно односима с Бакиром Изетбеговићем? Осим пуке куртоазије, да ли уопће разговарате?

ИВАНИЋ: Пазите, с господином Изетбеговићем сам у коректним односима, поготово ако говоримо о неким људским релацијама. Комуницирамо, али наравно да је та комуникација оптерећена свим оним што се догађало у протеклим мјесецима и, наравно, постоји огромна политичка разлика у погледима на то шта се догађало. Мислим да је стање заоштрено апсолутно непотребним апелацијама о Дану РС, које ништа нису донијеле осим негативне и лоше атмосфере. Десило се пуно ствари о којима Изетбеговић и ја имамо различите погледе. Ја мислим да је било паралелизма у раду, он мисли да није, ја мислим да је било ванинституционалног дјеловања, он мисли да није. Увјерен сам да сам ја у праву и да се показало и у једном и у другом случају да сам био у праву.

НН: Када смо већ код Изетбеговића, многи га сматрају генератором дубоке кризе у коју смо запали и којој се, реално, не назире крај.

ИВАНИЋ: С једне стране, ту је дио и објективних околности које су се десиле. У једном дијелу Изетбеговић је гурнут у ове проблеме неким општим поимањем ствари које доминирају у Сарајеву. У Сарајеву се очекивало да је нормално оспорити Дан РС и онај који је то покренуо он је у том тренутку добио подршку. А како није успјело да се постигне оно што се хтјело, а то је да се 9. јануар не слави, тако се подршка претворила у оспоравање. С једне стране политички амбијент у Сарајеву је био такав да је Изетбеговић био притиснут да покрене ово питање, али је то урађено врло лоше, на врло погрешан начин, и сад су се сви они који су га гурали у то измакли, и сад га оспоравају. Наравно да је дијелом и он сам одговоран за то, јер државник мора имати храбрости и снаге да се супротстави тренду који тог тренутка доминира у јавности из које долази.

НН: Ви сте највиши, кључни изасланик РС у извршној власти на нивоу државе, која је, како нам сами политички актери тврде, уназад седмицама „само техничка“. Вјерујете ли Ви да је, на неки начин, у међувремену уобличена нова већина, у којој је СНСД, а у којој нема Савеза за промјене (СзП), а што је зорно показало гласање за сет закона о акцизама?

ИВАНИЋ: Не мислим да постоји нека нова већина, иако јесте индикативно да се СНСД нашао у истом колу са СДА. И сада то је нормално и нигдје приче о издаји? Зато ја сада постављам питање ко је сада издајник? Ако је Савез за промјене против онога што СДА заговара, а СНСД јесте за то? Не мислим да ту има неких нових већина и не мислим да ће доћи до прекомпозиције до наредних избора. Чињеница јесте да данас већина постоји од теме до теме и…

НН: Па како ће то све изгледати у наредних скоро 18 мјесеци? Ако је у питању тек „техничка власт“, онда већ сада јако тешко ради?

ИВАНИЋ: Волио бих да сам већи оптимиста, и био сам до неколико посљедњих догађаја. Један је прегласавање у вези с пописом, и показало се да сам био у праву. Други је непотребно изазивање поводом Дана РС, а трећи је све у вези с ревизијом тужбе. Након три тако крупне ствари потпуно је логично да немате већину и сада имамо објективан проблем да један дио људи из ових партија не комуницира са СДА, поготово не с господином Изетбеговићем. Ја комуницирам, то је моја обавеза, али ако нема комуникације међу кључним партијама, онда немате већину. Не деси ли се неко чудо, а ја га у овом тренутку не видим, имаћемо успорен политички живот до наредних избора.

НН: Једном сте приликом изјавили како вјерујете да у некој блиској будућности није могућа сецесија РС, али ни укидање РС и чврста унитаризација БиХ. Може ли се, међутим, било шта учинити на унутрашњој реорганизацији Федерације БиХ, која као нека админитративна неман гута огромна јавна средства, од чега посљедице осјећају сви у БиХ?

ИВАНИЋ: Великих и крупних промјена уставног уређења БиХ не може бити. А не може бити јер ако се та тема отвори имаћемо три визије БиХ. Једна је у Сарајеву, а то је БиХ без ентитета нереално, јер то Срби никада неће прихватити. Друга је договорени распад БиХ, а сасвим сам сигуран да услови за такво нешто не постоје, поготово није могуће сагласношћу и договором. Сигуран сам у наредних 20 година да то није могуће без рата, а никоме не бих савјетовао да иде у ту врсту сукоба. Имате на крају Мостар, који тражи неку врсту ентитета, или, нешто блаже у посљедње вријеме, а то је посебну изборну јединицу.

Да ли је могућа реорганизација унутар ФБиХ? Ја мислим да је она потребна, јер заиста не видим смисао постојања толиког броја кантона. Мислим да је логичније да се ту ствари поједноставе, али не вјерујем да ће за то постојати политичка сагласност. Заправо, мислим да у наредним мјесецима улазимо у озбиљну политичку кризу унутар ФБиХ.

НН: Прича ХДЗ СДА о Изборном закону?

ИВАНИЋ: Не само то, Изборни закон је једна од прича, али не и једина. Мислим да постоји и криза о одлучивању куда ће ићи аутопут, које дионице ће се правити, мислим да постоји неповјерење и у разним другим областима, иако ће Изборни закон бити доминантна тема. Очито ХДЗ сматра да ће то бити предуслов иоле нормалног рада у времену које долази, а истовремено ми се чини да је СДА, као најодговорнија, толико међусобно подијељена да нико из те странке нема храбрости да се упусти у озбиљнију причу о Изборном закону.

НН: Чини се једнако значајним што ове двије партије потпуно различто гледају на рјешавање тзв. хрватског питања у БиХ, и кроз пресуду „Сејдић и Финци“ и неке друге пресуде. Хоће ли бити могуће до наредних избора договорити било које од ових озбиљних политичких питања?

ИВАНИЋ: Доста сам песимистичан, иако бих волио да се партнери договоре. Поготово што мислим да свако рјешење које је њима прихватљиво неће бити проблематично за било кога са стране. Превасходно мислим да лидери из бошњачког народа морају дати јасан одговор на тај страх који постоји код Хрвата да ће им неко други бирати представнике. А тај одговор могу дати само заједно бошњачки лидери. Не буду ли Хрвати унутар Федерације задовољни, највеће посљедице ће имати управо ФБиХ у цјелини, а од тога нико нема користи.

НН: Већ су ми неке Ваше колеге из СзП потврдиле да желе да Вас гледају још један мандат у Предсједништву или као кандидата за предсједника РС.

ИВАНИЋ: Остало нам је још најмање година рада прије неког неформалног почетка кампање и мислим да је преурањено говорити о томе. Јер, код нас политичари када рано, прерано уђу у кандидовање, самокандидовање, скрећу пажњу. Ми у овом периоду треба да покушамо донијети неки закон, неке ствари промијенити, привући инвеститоре, а о кандидатурама има времена. Мислим да је питање да ли ћу уопште бити кандидат, а мислим да ће бити мање дилема за које мјесто. Ако и будем кандидат онда евентуално за члана Предсједништва БиХ.

НН: Онда би остала велика празнина, будући да се Милорад Додик по Уставу више не може кандидовати за предсједника РС?

ИВАНИЋ: Мислим и да унутар опозиције, а и унутар власти има квалитетних кадрова који то сасвим сигурно могу радити.

 

Пуно нам значи одавање почасти жртвама „Јасеновца“
НН: И Ви сте уз многе друге званице били у недјељу у Доњој Градини?

ИВАНИЋ: Да, био сам у Доњој Градињи, јер сматрам да је то мјесто гдје људи треба да дођу да се поклоне жртвама. И желим да кажем да ми је изузетно драго што сам имао прилику да видим неколико амбасадора који су први пут дошли на организованији начин како би одали почаст страдалима у Јасеновцу и Градини, а ту прије свега мислим да амбасадоре ЕУ, САД, Италије, Словеније и Израела, као и представнике других амбасада.

Њихово поштовање према жртвама је нешто што српском народу пуно значи.

Повезане вијести:

ПДП