http://pdp.rs.ba/mladen-ivanic-odnos-pobjednik-porazeni-u-bih-nikada-ne-moze-imati-efekta/

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић гостујући у Пресингу на Н1 коментарисао је нове апелације Бакира Изетбеговића, те шта би оне могле проузроковати.
Како се појавила информација, његов колега из Предсједништва БиХ би новом апелацијом пред Уставним судом могао оспорити име Република Српска.

„Само би још то требало, али не вјерујем да ће то урадити. Послије тога – питање би било шта би остало нормално. Да Уставни суд донесе назив да је име Република Српска неуставно, а у Уставу пише Република Српска – то граничи са, не знам коју ријеч да употријебим“, јасно је казао Иванић.

Он тврди да би то урадио само неко ко жели да развали БиХ. „С ким ће сједити, с ким ће се договарати, кога ће довести, макар и као фикус да сједи у Предсједништву, и Вијећу министара?“, питао се Иванић.

У програму Н1, Младен Иванић је изјавио да он као члан Предсједништва БиХ, и његова странка ПДП покушавају дјеловати смирујуће.

„Знамо да нема побједника, и желимо се бавиит стварним животом“, казао је Иванић за Н1, додавши да не жели производити теме са сукобима јер се не постиже ништа осим тензија и страха код људи.

Побједник – поражени, у БиХ никада не може имати ефекта.

Младен Иванић, предсједавајући Предсједништва БиХ

Политички аналитичари, махом странци су у посљедње вријеме доста писали и причали да актуелни сценарио у БиХ подсјећа на онај из 1992. Али, Младен Иванић има свој став о томе.

„Нисам заговорник теорије да се велике земље баве нама толико детаљно. Ми сами себи дајемо већи значај него што га имамо. Имао сам прилику бити са кључним људима свијета, знам колико знају о БиХ, и колико имају појма. Вјерујте ми – јако мало“, истакао је Иванић за Н1.

Тврди да је Ангела Меркел јако добро припремљена, и да је с њом имао разговоре о БиХ „до детаља“, док остали јако мало знају, „скоро никако“.

А рат у БиХ, да ли је могућ поново?

„Нема тенкова, авиона, топова, борбених возила, и срећа да их нема. Нема више фронтова. Неће народ. Треће, шта ће се добити тим ратом? Ко мисли да ће побиједити, неко да ће уништити РС, а неко мисли да ће је издвојити?“, казао је Иванић за Н1.

До када ће се задржати актуелно стање у БиХ?

„Немојте ме питати до када. Ја покушавам да нађем рјешење. Националиста сам био када сам рекао да није паметно да не уписујемо људе који не живе у БиХ. Зашто да се лажемо, а говорили су ми да сам хтио да избришем Бошњаке“, казао је Иванић.

Он је у Пресингу оцијенио да води политику на начин на који мисли да треба да је води, а коментаришући текст из Foreign Afairsa о великим националим земљама, Иванић је казао да је било оних који су то и раније тврдили да треба урадити.

„То није реалан сценарио, и не волим када се нама баве аналитичари који знају боље о Обами, Трампу, Путину, него о нама. Уређење у којем живимо је реална наредних 20 година, са оваквим устројом. То је једно што може функционисати, а ако смо нормални – то нам неће сметати“.

Изајавио је да је и против промјене Дејтона, који се по његовом мишљењу може мијењати унутрашњом сагласношћу или међународним наметањем.

„С тим што мислим да на то нико није спреман у међународној заједници“.

„Нама се нису бавили ни Буш, ни Обама, Хиларy Клинтон је била државни секретар – и шта је урадила за БиХ? Ми нисмо тема, нисмо важни, нисмо битни, а нити једном у мјесец дана не будемо на брифингу САД-а или Русије“, казао је Иванић у Прессингу на Н1.

Тврди да у БиХ влада комплекс више вриједности, те да се нама нико неће бавити нити уводити рјешења.

 

Повезане вијести: