http://pdp.rs.ba/mladen-ivanic-ocekujem-vise-tolerancije-od-politicara-i-okretanje-zivotnim-stvarima/

Био бих истински сретан кад бисмо за годину дана могли да кажемо да смо запослили људе, покренули индустрију, повећали плате. Одговорност за то највише лежи на властима ентитета, а ја очекујем и више разумијевања и толеранције међу политичким представницима свих народа, како бисмо се лакше фокусирали на животне ствари, истиче предсједавајући Иванић

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић у интервјуу за Дневни лист коментарише протеклу годину, те говори о политичким односима у БиХ, регији, крупним политичким проблемима и очекивањима за 2017.
Реалан и објективан, као и увијек, Иванић каже како нас очекује мирнија 2017. у политичком смислу. Но када је у питању напредак и бољи живот, Иванић је прилично опрезан и каже како је то на ентитетским властима.
Прије свега можете ли дати кратак резиме године која је за нама?
– Ова година је на самом почетку била обећавајућа. Бавили смо се, као и у првој години мандата, суштинским стварима и темама које би унутар БиХ могле да побољшају односе и живот људи који овдје живе. Бавили смо се и апликацијом за кандидатски статус БиХ у Еуропској унији.
Онда је одједном дошао попис који је из техничке напрасно претворен у прворазредну политичку причу, а видјели сте да је све било потпуно беспотребно. Потом је услиједило све оно у вези са Даном Републике Српске, послије апелације Уставном суду БиХ, што је, све укупно, прилично нарушило односе унутар БиХ. У овој години имали смо и локалне изборе који су, опет, са собом донијели и нови проблем у Стоцу, с тим што Мостар још није ријешен.
Све у свему, у годину смо ушли са приличним оптимизмом, али се плашим да су прича око пописа и апелација Уставном суду БиХ, којим један народ одређује другом шта може да слави, а шта не, потпуно уназадиле БиХ и да у нову годину идемо са, по мом мишљењу, неповјерењем које је било потпуно беспотребно.
Обзиром да смо имали бројне политичке сукобе, кризе, потресе у 2016. шта можемо очекивати у 2017. Како на политичком плану, тако и када је у питању живот људи?
– За вријеме мог предсједавања трудићу се да поново фокус свих политичких дискусија вратим на питања која се тичу будућности, а не прошлости. Очекујем и надам се да се у наредној години ствари попут оних које сам претходно набројао неће дешавати и да ћемо заједно наставити да радимо као на почетку мандата, кад смо заиста имали оптимистичан залет. Ипак вјерујем да ће година бити доста мирнија у БиХ, првенствено јер није изборна.
Волио бих да могу да кажем грађанима да могу да очекују економски бољу годину, али то је нешто што зависи понајвише од ентитетских власти.

Што предвиђате и очекујете када је у питању европски пут БиХ?
– Прије двадесетак дана уручен нам је упитник Европске комисије и сада ће од нас зависити како и колико ћемо се у томе снаћи. Ово је први велики тест за усуглашени механизам координације у БиХ и видјет ћемо како ће то све функционирати. Добили смо увјеравања да ће Европа имати разумијевања и да евентуална кашњења са одговорима неће имати никакве посљедице по наш статус и да нема потребе за било каквом журбом. Оптимиста свакако јесам, али се ипак плашим да ће испуњавање одговора на питања из Упитника отворити нова питања и нове проблеме. Рецимо, једно од питања из Упитника је: Да ли постоје планови за измјену устава? То је тема о којој постоје апсолутна размимоилажења међу политичким представницима три народа у БиХ и нисам сигуран на који начин на њега можемо једним гласом да одговоримо. Исто тако, више пута сам рекао да БиХ не може да добије статус кандидата и започне преговоре за пуноправно чланство у ЕУ док год се не затвори ОХР и не оду страни суци из Уставног суда БиХ.
Управо сте се вратили из службене посјете Београду гдје сте позвали предсједника Србије Томислава Николића да посјети БиХ  2017. Да ли може доћи до нормализације и побољшања односа БиХ и Србије, али и иначе односа у регији. Ви сте имали и иницијативу за трилатерални састанак Загреб-Сарајево-Београд, што је с њом. Ко кочи тај сусрет?
– Надам се да ће посјета предсједника Николића Сарајеву бити реализирана у вељачи, чиме ћемо отворити могућност да односи БиХ и Србије наставе да се развијају у позитивном смјеру. Знате да су представници Бошњака већ договорену посјету Николића отказали због хапшења Насера Орића. Све то је било искомпликовало међусобне односе, али имам подршку друге двојице чланова Предсједништва за позив Николићу. Мени је стало да предсједник Србије буде присутан у Сарајеву јер је то, осим односа двије државе, и питање националног идентитета. Кад је ријеч о приједлогу за трилатерални сусрет, то ће се једног дана морати десити, али се очигледно за то још нису стекли услови.
Хоће ли се актуелне коалиције успјети одржати у 2017. Или би могло доћи до неких прекомпозиција?
– Што се тиче дијела коалиције из Републике Српске, ту је стање стабилно и промјена сигурно неће бити. Унутрашњи односи унутар СДА и унутар Федерације БиХ могли би евентуално да доведу до кризе у односу међу партнерима у власти. Међутим, вјерујем да ће све остати на таласању у ФБиХ, јер не видим никакву другу политичку комбинацију која би могла да доведе до другачије прерасподјеле.
Може ли доћи до помирења српских странака и политичара у БиХ?
– Не бих ја рекао да је стање међу српским странкама и политичарима такво да треба помирење. Истина је да је политичка сцена у Републици Српској прилично бурна, поготово у овој години која је била изборна, али ми нисмо нити у рату, нити смо завађени. Бурни момент се дешавају зато што смо ми који смо у опозицији у Републици Српској, власт на нивоу БиХ и обрнуто, а имамо потпуно различито виђење на стање у РС. Међутим, колико год неслагање било, око кључних ствари се потпуно слажемо. То смо показали и ове године, и када је ријеч о резултатима пописа и о Дану Републике, кад смо се заједнички и јединствено супротставили притиску. Осим тога, наш став је јединствен и по питању европског пута БиХ и, рецимо, провођења пресуде “Сејдић-Финци”. Не слажемо се само у вези са економским стањем у РС и гледањем на будућност живота грађана.
Је ли реално да у 2017. дође до уставних промјена у БиХ и рјешавања крупних проблема?
– Ако мислите на провођење пресуде „Сејдић-Финци“, то је проблем који је могуће ријешити врло лако, али је потребна политичка воља. И то искључиво у Федерацији. Ми у РС-у с тим немамо проблем. За друге уставне промјене није реално да се догоде, јер је за било какву већу промјену потребна сугласност сва три народа.
Што бисте пожељели у 2017. и себи и свим људима у БиХ?
– Првенствено здравље, особну и породичну срећу. Осим тога, сваком појединцу је важна и економска стабилност и био бих истински сретан кад бисмо за годину дана могли да кажемо да смо запослили људе, покренули индустрију, повећали плаће. Одговорност за то највише лежи на властима ентитета, а ја очекујем и више разумијевања и толеранције међу политичким представницима свих народа, како бисмо се лакше фокусирали на животне ствари.