http://pdp.rs.ba/mladen-ivanic-ja-sam-odlucio-da-hocu-da-imam-pocasnu-jedinicu/

Припадници Трећег пјешадијског пука (Републике Српске) Оружаних снага Босне и Херцеговине постројили су се данас у Бањалуци, где се обележава Дан Републике Српске и предали рапорт предсједавајућем Председништва БиХ Младену Иванићу.

Након што су предали рапорт и пошто је Иванић положио вијенац палим борцима Војске Републике Српске, припадници Пјешадијског РС пука и Војног оркестра Оружаних снага БиХ су се повукли са церемоније.

Иванић је рекао да као члан Председништва БиХ има право на почасну јединицу Оружаних снага (ОС) БиХ, те да је то право искористио данас, на церемонији полагања вијенаца палим борцима Војске Републике Српске поводом Дана Републике.

Ја сам одлучио, а не они, да хоћу да имам почасну једницу и њихова обавеза је била да испуне моје наређење. Врло јасно и свјесно то радим, зато што желим да покажем да у овој земљи нема покушаја да се неко дисциплинује„, рекао је Иванић новинарима.

Иванић је нагласио да је он тај који сноси одговорност за учешће припадника ОС БиХ на свечаностима поводом Дана РС.

„Ово сматрам потпуно природним и нормалним. Мени као предсједавајућим Предсједништва БиХ почасна јединица ‘припада’ и то је и био начин како сам рекао да ће они у овоме учествовати“, додао је он.

Иванић је казао да су сва оспоравања прославе Дана РС непотребна. Република Српска је, усвајањем новог Закона о дану Републике Српске практично сама провела одлуку Устваног суда БиХ.

Повезане вијести:

ПДП РС