http://pdp.rs.ba/mladen-ivani-za-tanjug-a-shta-emo-pos/

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске и лидер Партије демократског прогреса Младен Иванић сматра неспорним да постоје проблеми у раду суда и тужилаштва у БиХ, али не види референдум као најбоље рјешење, јер би, каже, могао да послужи и за отварање питања промјене Дејтонског споразума, што свакако не би било у интересу Срба и Републике Српске.

Иванић је у интервјуу Танјугу рекао да дијели ставове предсједника Републике Српске Милорада Додика, који је иницирао референдум, о карактеру, понашању и пракси суда и тужилаштва у БиХ, као и да сматра да су те институције биле средство за покушај елиминације утицаја српских и хрватских политичара.

“То је суд који је кориштен да се направи слика о ратним злочинима у БиХ, јер је доминантно, готово искључиво, осуђивао Србе, а готово никога за злочине над Србима”, рекао је Иванић.

Јасно је да би одговор грађана на референдуму био “не” и то у највишем могућем проценту, али се поставља питање шта послије тога, каже Иванић.

“Морамо знати шта власт планира да уради послије референдума, али они то нису рекли и мислим и да не знају. Стичем утисак да референдум користе за неку политичку промоцију, а не за то да се нешто стварно деси и зато је мој став опрезан”, рекао је Иванић.

Он је оцијенио да велики број земаља жели да искористи референдум како би се отворило питање промјене Дејтонског споразума, односно као алиби да таква БиХ не може да функцинише, што Републици Српској никако није у интересу.

Иванић је против промјене Дејтона и сматра да РС нема ниједан разлог да било кога провоцира да се у ту причу уђе, будући да би промјене Дејтона водиле до веће централизације БиХ и елиминације права ентитетског гласања, као јединог механизма који чува равноправност РС.

 “Тај механизам нама гарантује да без српског гласа нема никаве одлуке у БИХ и то је највећа вриједност коју ни под коју цијену не смијемо угрозити”, каже Иванић.

Сматра да би се одмах по отварању питања промјене Дејтона појавиле три визије БиХ – из Сарајева, Бањалуке и Мостара.

“Прва у Сарајеву, а то је БиХ без ентитета. Друга у Бањалуци, а то је независна Република Српска, а трећа у Мостару – трећи ентитет. Ако знате у старту да имате три визије које се не могу усагласити – зашто ту тему уопште отварате”, каже Иванић.

Иванић додаје и да би Србија, као једна од потписница Дејтонског споразума, могла да очекује притиске да се иде у том правцу, уколико се, каже, на вријеме не зауставе неки потези владе у Бањалуци.

Он поједине Додикове потезе сматра авантуристичким, што народу, каже, лијепо звучи, али се прибојава да то могу “да буду само изазови за међународне институције које ће кренути у промјену Дејтона, што може ићи само на штету РС”.

Иванић додаје да ће лично учинити све и водити политику која ће показати да БиХ може функционисати под дејтонским уређењем.

Говорећи о свом односу са лидером Савеза независних социјалдемократа и предсједником РС Милорадом Додиком, Иванић каже да се они не разликују у циљевима, већ у начину вођења и поимања политике и у тактици.

“Прошло је вријеме кад се РС чувала сукобима, сад политичари из РС треба да буду доминантни у институцијама БиХ и да те институције користе у своје интересе. Немам намјеру да кажем да је све што је БиХ туђе, јер се тиме без основе препушта БиХ другима”, каже Иванић.

Кад је ријеч о односима у Предсједништву БиХ, Иванић каже да између њега и бошњачког и хрватског члана тог тијела Бакира Изетбеговића и Драгана Човића постоји договор да у јавност не излазе сукобљени, чак и кад по неким питањима нису сагласни.

“Да ли су сви спремни да направе максимални искорак, нисам потпуно сигуран. Мислим да су највећи искораци кад је у питању храброст да се изађе ипак били присутни код српских политичара. Очекивао сам да ће више бошњачких политичара осудити напад на Вучића у Сребреници, али нису, и то показује да још фали тај мали корак за будући искорак”, рекао је Иванић.

Упитан колико је важно што су се представници различитих политичких струја из РС окупили на прослави седам година од оснивања СНС у Београду, Иванић је рекао да је то било лијепо за видјети, али и важно опозиционим политичарима у РС, јер су први пут били третирани као власт у РС, преноси Тањуг.

Говорећи о односу Србије и БиХ и Републике Српске, Иванић је рекао да постоји велики простор за побољшање сарадње и заједнички наступ на трећим тржиштима.

Иванић каже да је изузетно важна сарадња у намјенској индустрији и излазак на трећа тржишта, у којој Србија доноси знање, технологије и производне капацитете, а БиХ приступ тржишту јер има озбиљан утицај у једном дијелу исламских земаља.

Важан је и пројекат обнове пруге Сарајево-Тузла-Зворник-Лозница-Београд, која би била основа за боље друмско повезивање два главна града у будућности, рекао је Иванић.

О томе, али и сарадњи у другим областима, попут пољопривреде и извоза на руско тржиште, разговараће се и 4. новембра у Сарајеву, на заједничкој сједници Владе Србије и Савјета министара БиХ, каже Иванић.

Иванић је рекао да су то биле и главне теме данашњег разговора са српским премијером Вучићем, али тема је био и предстојећи скуп лидера европских народних партија у Мадриду, којем припада његова Партија демократског прогреса, а СНС ће, нада се, ускоро постати члан.

Говорећи о унутрашњој стабилности БиХ, Иванић каже да су пресудни добри односи у региону.

Према његовим ријечима, постоје тензије и недостатак унутрашњег повјерења у БиХ, али је највећи проблем јачање вјерског радикализма.

Ту прије свега мисли, како каже, на екстремни начин практиковања ислама, који је био стран БиХ, као и један број страних терористичких ратника.

Повезане вијести: