http://pdp.rs.ba/mladen-ivani-za-novosti-vuchi-ev-i/

Младен Иванић за “Новости” о предлогу премијера Србије Александра Вучића да се уведе дан сећања на све жртве рата у СФРЈ

ИДЕЈА премијера Вучића да се уведе заједнички дан сећања на све жртве рата у СФРЈ је врло поштена и у функцији је смиривања прилика. Она подразумева истинско помирење, али реакције показују да спремности за помирење нема код хрватских, албанских и бошњачких политичара, јер је њихова полазна теза да су само Срби чинили злочине, а то је потпуно нетачно.

То у интервјуу за „Новости“ поручује Младен Иванић, српски члан Председништва БиХ. Он тврди да због таквог размишљања лидера у Загребу, Приштини и Сарајеву, Вучићеву идеју засад неће бити могуће реализовати.

– Ипак, мислим да је добро да је до ње дошло и што је она изречена. Оваква идеја показује сву политичку супериорност Срба као народа и анархично размишљање политичара других народа, који очито, зарад сопствене политичке користи у свом бирачком телу, не желе да прихвате овакав предлог.

Јесу ли односи БиХ и Србије нормализовани након посете тројице чланова Председништва Београду?

– Они јесу побољшани, али нису у потпуности решени. Избегнута је она негативна варијанта након напада на премијера Вучића у Сребреници и очито је да то сада више није тако негативно, али не мислим да се десило нешто спектакуларно. Није, и нема ту искрености. О томе говори и чињеница да се ништа не догађа када је у питању истрага са нападом на Вучића, као и реакција Изетбеговића којом је одбацио идеју о дану сећања.

Председнику Николићу из Сарајева још није упућен позив за посету. Да ли бошњачки лидери заиста желе да до ње дође?

– До те је посете требало да дође. Нисам ни био за њено отказивање и сматрао сам да је стравична грешка да се она откаже због Насера Орића. Очито је то бошњачка политичка елита желела и нисам сигуран да ће до посете доћи у скорије време. Многи ће у БиХ формално подржавати Николићев долазак, али истински не желе да до њега дође.

Хоће ли се ускоро решавати питање граница са БиХ?

– Споран је део границе код Рудог, као и онај део границе где у територију БиХ улази пруга Београд – Бар. Србија жели да се то питање реши, док са стране БиХ још нема спремности да се то исправи.

Да ли ће бити одржан референдум у РС?

– Очито је да у правосуђу има проблема, али нисам уверен да је референдум решење, јер се поставља питање шта након њега и зна ли се шта је следећи корак. Референдум је поприлична авантура, али, и те како има основа да се расправља о раду правосуђа БиХ јер оно нема спремности да осуди ратне злочинце на свим странама.

 *ДОДИКУ НЕЋУ ОСТАТИ ДУЖАН

Честа су препуцавања између вас и председника РС Милорада Додика у медијима. Колико су ти односи лоши и колико они штете РС?

– Боље би било да су они добри, али узрок лоших односа јесу стил и начин комуникације Додика, јер њему свако ко не слуша шта он говори представља издајника. То је крајње некоректан и безобразан начин политичке борбе, али ја никоме не желим остати дужан нити ћу ћутати. Ја ћу Српску бранити на начин како ја мислим да треба, то је мој стил. Са Додиком нећу иницирати сукобе, али му нећу остати ни дужан.