http://pdp.rs.ba/mladen-ivani-srpska-e-dobiti-tre-in/

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић рекао је Срни да је пођела клириншког дуга дефинисана Законом о сукцесији, те да о томе нема никакве расправе, јер ће Српска добити трећину која јој припада и ту нема никавих услова.

Иванић сматра да, у вези са рјешавањем питања клириншког дуга Руске Федерације према БиХ, треба избјећи све домаће политичке игре поводом понуде Министарства финансија Русије да се тај дуг исплати у готовини. Према његовим ријечима, Предсједништво БиХ ће, ако уопште добије информацију о руском дугу о томе донијети одлуку, а до тада разни супротстављени политички ставови само могу да угрозе ту понуду.

„Нисам сигуран да има потребе да било ко о овоме треба више да разговара. Али, ако то дође до Предсједништва БиХ, онда ћемо ми то и урадити“, рекао је српски члан Предсједништва БиХ.

Иванић је подсјетио да сада треба само да се двије ентитетске владе усагласе са приједлогом рјешења и ствари ће ићи аутоматизмом.

„Мислим да Русија као озбиљна земља заслужује да остане изван наших унутрашњих политичких сукоба јер су они штетни“, оцијенио је он. Иванић сматра да је све ово што се посљедњих дана чује у јавности у Републици Српској преурањено. „Одлука је још далеко и надам се само да наши унутрашњи сукоби неће угрозити више него коректну понуду коју смо добили од Министарства финансија Русије“, каже Иванић.

Он је позвао релевантне политичке актере да се, како каже, врате у институционалне разговоре, а не да ово питање користе у политичке сукобе“.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић изјавио је раније да ће „српски представници у Сарајеву одредити за шта ће бити намијењено 70 милиона КМ руског дуга, као и 200 милиона КМ добити од Централне банке“.

Он је рекао да представници Савеза за промјене у Сарајеву неће дозволити да новац од руског дуга према БиХ заврши у буџету Републике Српске.

Повезане вијести: