http://pdp.rs.ba/mladen-ivani-intervju-za-frontal-ba/

Младен Иванић, предсједник Партије демократског прогреса истиче да на Опште зборе излазе са изузетним тимом људи, те да је најважније да се заустави досадашње пропадање. У разговору за Фронтал, додаје и да је је увјерен да ће побиједити Жељку Цвијановић у трци за српског члана предсједништва БиХ.

Шта бисте навели као кључне предности програма ваше странке?

-Кључне предности ПДП-а су опредјељење за снажан економски развој и жесток обрачун са корупцијом, што је у директној супротности са овим што данас видимо као резултат деветогодишње владавине СНСД-а. Знамо шта хоћемо да радимо први мјесец, прву годину и први мандат на власти, објавили смо 21 кључну мјеру за економски опоравак и чврсто вјерујем да са тим мјерама и другим, поштенијим и одговорнијим људима на функцијама Република Српска може већ за годину-двије да изгледа другачије.

Од огромне важности је и ПДП-ово опредјељење за истинску борбу против корупције. Већ смо предали пет великих афера у тужилаштво, још прије 20 мјесеци (Боска, Шуме РС, Хидроградња Пале, новине Фокус и случај Мишковић-Ослобођење), као што видите никаквог одговора нема и зато ћемо прво тражити да се разријеше све крупне афере у РС. Исто то ће важити и за БиХ ниво, јер је и тамо очито пуно криминала, са актерима из оба ентитета, а најбољи је примјер УИО БиХ. Поред тога, ПДП има спреман Закон о незастарјевању кривичних дјела почињених проневјером јавних средстава, Закон о спријечавању непотизма, подржаћемо испитивање поријекла имовине и читав низ других антикоруптивних мјера, јер је најважније да грађани врате повјерење у институције које су изгубили.

Какав резултат ваше странке очекујете на Општим изборима 2014?

Очекујем најбољи резултат у историји ПДП-а управо ове године, на 15годишњицу постојања и рада Партије. Мислим да имамо изузетан тим људи, много нових лица, од 11 носилаца листа, само су три раније били на тој позицији, озбиљно смо се припремили. Очекујем да постанем нови српски члан Предсједништва БиХ и да ПДП буде важан и снажан фактор и у будућој Влади РС и у Савјету министара БиХ.

Шта сматрате најхитнијим проблемом у РС за рјешавање?

Најважније је зауставити пропадање, односно прекинути пљачку која се проводи под окриљем актуелног режима. То је прва претпоставка за враћање повјерења у институције, као и повратак оптимизма код људи. Паралелно се мора радити на јасним и конкретним економским мјерама, које могу дати што је могуће бржи ефекат, јер много  људи је у очајном економском и социјалном стању. ПДП и Савез за промјене имају и људе и програме за то, али је прва и најважнија од свих претпоставки да 12.октобра дође до озбиљних промјена.

Ко ће према вашем мишљењу бити Предсједник Републике Српске, а ко српски члан Предсједништва БиХ?

Предсједник Републике Српске биће Огњен Тадић, јер заслужује ту побједу и зато што ће управо његова побједа над Додиком  бити први корак ка новој Влади и ка провођењу реформи у РС од стране данашње опозиције.

Такође, увјерен сам да ћу побједити Жељку Цвијановић, јер она нема потребно ни знање ни искуство да води тешке политичке борбе са Изетбеговићем, Човићем, Радончићем и другима. Та побједа ће отворити врата за формирање озбиљног и одговорног Савјета министара.

Преузето са frontal.ba

Повезане вијести: